Kamera skrivena ispod ekrana: Procurili Appleovi planovi za buduće modele iPhonea

Tehnologija je prilično komplicirana te će njezin razvoj trajati još neko vrijeme.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.12.2023. / 12:47

Apple (Foto: Afp)

Iako smo još u 2023. godini i nedavno je objavljena verzija iPhonea 15, na mreži već sada možemo čitati o Appleovim planovima za 2027. i - iPhone 19. Informacije o tim planovima objavljene su ovaj tjedan, a odnose se na ekran, odnosno kameru i senzor za FaceID. Poznato je da Appleovi dizajneri maštaju o uređaju savršenog dizajna na kojem neće biti nikakvih priključaka i utora, a ekran će biti napravljen od jednog komada stakla i stopljen s kućištem.

iPhone 14 Pro Max i iPhone 14 Pro Ažurirajte softver na Appleovim uređajima: Hakeri “možda” aktivno iskorištavaju propuste na iPhoneu

Kompanija je već napravila neke od koraka u tom smjeru poput izbacivanja izlaza za slušalice te omogućavanja bežičnog punjenja baterije, no jasno je kako potpuno bežični iPhone ne treba očekivati tako skoro na tržištu. Što se ekrana tiče, da bi se postigao jedinstveni komad stakla, potrebno je kamere i sve senzore smjestiti ispod ekrana. Iako su već predstavljeni telefoni u kojima su kamere smještene u potpunosti ispod ekrana, njihova kvaliteta još nije usporediva s klasičnim kamerama za selfije.

Dok ćemo na takvu kameru ispod ekrana iPhonea sačekati još duže vrijeme, kompanija prvo planira postaviti kameru i senzore za FaceID ispod ekrana. Prema posljednjim glasinama, na tome su već počeli raditi u LG Innoteku, no prvi iPhone koji će imati kameru za otključavanje licem i potvrdu plaćanja, otvaranje aplikacija i slično ne treba očekivati još nekoliko godina. Apple ga namjerava predstaviti "nakon 2026. godine", dakle imat će ga model iPhone 19 ili, ako razvoj ne bude išao željenim smjerom, kasniji modeli.

Razlog zbog kojeg će prvo postaviti FaceID kameru, a ne i kameru za snimanje selfija ispod ekrana jest što ta kamera treba biti samo dovoljno dobra za čitanje 3D oblika lica, dok selfiji, odnosno snimke s prednjom kamerom trebaju biti što kvalitetnije, a Apple sigurno neće riskirati kvalitetu fotografija samo da bi sakrio kameru ispod ekrana.

Razbojnici Sreća u nesreći: Lopovi muškarcu ukrali telefon, a kada su vidjeli o kojem je modelu riječ - vratili su ga

Apple, naravno, nije jedina kompanija koja ima planove o skrivanju kamera i senzora ispod ekrana, već sličnu tehnologiju razvijaju i druge kompanije. Ako ćemo suditi po primjeru proizvođača iPhonea, čini se da takve kamere koje će kvalitetom moći parirati sadašnjim modelima ne treba očekivati čak do kraja desetljeća.

Izvor: Mac Rumors
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti