Ažurirajte softver na Appleovim uređajima: Hakeri “možda” aktivno iskorištavaju propuste na iPhoneu

Dostupne su nove verzije softvera za iPhone, iPad i Macove te iz Applea korisnicima preporučuju ažuriranje softvera.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.12.2023. / 11:41

iPhone 14 Pro Max i iPhone 14 Pro (Foto: Afp)

Dok Apple samo jednom u godini objavljuje veliku nadogradnju svojih operativnih sustava za mobilne uređaje i računala, kompanija tijekom godine objavljuje više manjih updatea sa sigurnosnim nadogradnjama, ispravkama grešaka, poboljšanjima aplikacija i operativnog sustava i slično. Dok se korisnicima obično ne žuri s instaliranjem takvih manjih nadogradnji, iz Applea pozivaju sve korisnike iPhonea, iPada i Macova da što prije nadograde operativni sustav svojih uređaja jer im prijeti opasnost od hakerskih napada.

Apple iPhone 15 Pro Policija upozorava na novu opciju na iPhoneu i savjetuje roditeljima da je deaktiviraju na telefonima svoje djece

Naime, Googleov odjel za pronalaženje prijetnji pronašao je dvije ranjivosti u Appleovim operativnim sustavima. Ono što je posebno opasno jest što je riječ o tzv. zero day propustima, dakle propustima za koje u trenutku kada su pronađeni ne postoje sigurnosne nadogradnje s kojima bi se mogli riješiti, a još opasnija je činjenica što su hakeri možda već iskoristili te propuste za napad na korisničke uređaje te iz Applea kažu kako su svjesni izvještaja da su propusti možda iskorišteni na verzijama iOS-a prije verzije iOS 16.7.1.

U oba slučaja riječ je o propustima u Appleovom pregledniku internetskih stranica Safari. Prilikom procesuiranja sadržaja, odnosno surfanja internetom, mogu se otkriti osjetljive informacije korisnika, kao i postaviti maliciozni programi na uređaje putem kojih korisnici mogu pristupiti sadržaju na telefonu, špijunirati vlasnike telefona itd. Sigurnosne nadogradnje koje je Apple objavio odnose se na modele njihovih telefona od iPhonea XS i novije, druge generacije 12,9-inčnog iPada, sve generacije iPada Pro dijagonale ekrana 10,5 inča i 11 inča, treću generaciju iPada Air, šestu generaciju iPada te petu generaciju iPada mini i sve novije verzije tih tableta.

Detalji vezani uz aktivno iskorištavanje sigurnosnog propusta na Appleovim uređajima nisu poznati, odnosno nije poznato koliko je ljudi na udaru hakera i kriminalaca. U ovakvim slučajevima obično su na udaru neke osobe od interesa poput političara, novinara i slično te na Engadgetu kažu kako je mala šansa da će hakeri napasti obične korisnike.

iPhone 14 Pro Max Nagađanja o budućim modelima iPhonea: Stižu velike promjene

Iako je mala, ta šansa ipak postoji tako da u slučaju da ne preuzmete nova ažuriranja, vaši će uređaji biti ranjivi na napade i hakiranja pa zato sigurnosni stručnjaci preporučuju da što prije preuzimete i instalirate nove verzije operativnih sustava za svoje uređaje - potrebno je ići na Postavke/Općenito/Ažuriranje softvera te preuzeti verziju iOS 17.1.2. Osim mobilnih uređaja, ugroženi su i Macovi, tako da iz Apple korisnicima njihovih računala također preporučuju nadogradnju operativnog sustava.

Izvor: Tech Crunch

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti