Revolucija u Škotskoj: Otvara se prva javna linija s velikim autonomnim autobusima

Idući mjesec preko mosta nedaleko škotske prijestolnice Edinburga počinju voziti autonomni autobusi, a vjeruje se da je riječ o prvim takvim samovozećim vozilima u javnom prometu.

Hina | 05.04.2023. / 11:54

Autonomni autobusi (Foto: Stagecoachgroup)

Prijevoznička tvrtka Stagecoach najavila je da će samovozeći autobusi 15. svibnja krenuti voziti 22,5 kilometara dugu rutu između Ferrytoll ‘park and ride’ stanice u Fifeu do željezničke i tramvajske postaje Edinburgh Park, preko mosta Forth Road.

Pet autobusa na jedan kat prevozit će oko 10 tisuća putnika tjedno. Vozila posjeduju senzore koji omogućuju vožnju na ranije određenim rutama s brzinom do 80 kilometara na sat. U busevima će biti i dva zaposlenika.

  Slika nije dostupna Sve je veći broj prometnih nesreća s robotaksijima: Evo što najčešće naprave vozači nakon sudara s autonomnim automobilima

Slika nije dostupna Je li ovo dokaz da su roboti bolji vozači od ljudi? Waymo se pohvalio novim podacima svojih robotaksija

Sigurnosni vozač sjedit će na vozačkom mjestu kako bi nadzirao putovanje, a takozvani kapetan busa pomagat će putnicima s ukrcajem, kupnjom karata i drugim upitima.

Britanska vlada smatra da je riječ o prvoj javnoj liniji s velikim autonomnim autobusima.

Ministar prometa u škotskoj vladi Kevin Stewart to je nazvao “uzbudljivom prekretnicom” i “inovativnim i ambicioznim projektom”.

Direktorica Stagecoacha Carla Stockton-Jones izrazila je zadovoljstvo što prva autonomna flota autobusa kreće na istoku Škotske gdje je sjedište tvrtke i mjesto “iz kojeg je krenula prije 40 godina”.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti