Riješen misterij bizarnog zapetljanog objekta na Marsu

Kako se i pretpostavljalo, nije riječ o objektu s Marsa, već je on na Crveni planet stigao sa Zemlje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.08.2022. / 11:30

Neobičan objekt snimljen kamerom rovera Perseverance na Marsu
Neobičan objekt snimljen kamerom rovera Perseverance na Marsu (Foto: NASA/JPL-Caltech)

Rover Perseverance već oko godinu i pol patrolira Crvenim planetom i na Zemlju šalje brojne fotografije Marsa. Među tim fotografijama prošli mjesec pažnju je privukla snimka neobičnog zapetljanog objekta poput nekakve špage, a čak niti u NASA-i nisu na početku sa sigurnošću mogli reći o kakvom je objektu riječ.

Neobičan objekt snimljen kamerom rovera Perseverance na Marsu NASA snimila bizaran zapetljani objekt na Marsu i nije ponudila objašnjenje o čemu je riječ

Iako smo već tada mogli pročitati da je možda riječ o dijelovima letjelice koji su se prilikom slijetanja raspršili površinom Marsa, sve do sada nije bilo službenog objašnjenja o porijeklu tog objekta. Ovaj mjesec iz NASA-e su potvrdili da je riječ o ostacima letjelice iz misije s kojom je rover stigao na Mars.

Konkretno, na fotografiji se nalazi poliestersko vlakno koje se koristi kao mreža u termo dekama i koje je zaduženo za regulaciju temperature opreme. Iako to vlakno ne bi trebalo predstavljati problem, NASA-ini stručnjaci ipak su zabrinuti. Naime, jedan od zadataka rovera Perseverance jest skupljati uzorke tla s Marsa i staviti ih u posebne tube. Te tube bi se, u sklope veće i iznimno kompleksne svemirske misije u kojoj sudjeluju NASA-a i ESA, tijekom sljedećeg desetljeća trebale prebaciti na Zemlju.

Potencijalni problem sa svemirskim smećem na marsovskoj površini jest što bi ono moglo dovesti do kontaminacije tla, odnosno uzoraka koji bi na kraju trebali završiti na našoj planeti. Ako do toga dođe, onda nećemo imati pravu sliku sastava tla s Marsa.

Slika nije dostupna Slike s drugog planeta: Pogledajte što je helikopter snimio na Marsu

Dok je fotografija poliesterskog vlakna s Marsa pažnju najviše plijenila zbog činjenice što nitko nije znao njen izvor, do sada se najspektakularnijom fotografijom s Crvenog planeta pokazala ona snimljena u travnju. Nju nije snimio Perseverance, već helikopter Ingenuity, a prikazuje ostatke letjelice s kojom su rover i helikopter stigli na Mars, a čak se vidi i padobran s kojim je sletjela.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti