Rover Perseverance već više od godinu dana istražuje Mars te skuplja uzorke tla s Crvenog planeta. Ti bi uzorci u nekoj daljoj budućnosti trebali stići na Zemlju te bi nam njihova analiza mogla otkriti brojne tajne susjednog nam planeta, a možda ćemo dobiti i odgovor o tome je li na Marsu postojao neki oblik života.

Planet Mars (Ilustracija: Getty) Kinezi ispunili jednu od primarnih misija na Marsu: Njihova sonda dovršila je snimanje cijele površine Crvenog planeta

NASA i Europska svemirska agencija (ESA) još ranije osmislile su ambiciozan projekt čiji je cilj donošenje tih uzoraka tla s Marsa na Zemlju, a ovaj tjedan objavljeni su neki noviteti, odnosno promjene u odnosu na ranije najave. U tom novom planu veću je ulogu dobio rover Perseverance.

Prvotni plan uključivao je slanje još jednog rovera koji bi te uzorke koje skuplja Perseverance pokupio i odnio u posebnu letjelicu koja bi naknadno trebala sletjeti na Mars. Umjesto novog rovera, to bi trebao napraviti upravo Perseverance koji će sve uzorke koje prikupi (planirano je prikupljanje oko 30 uzoraka) na Crvenom planetu, sam odnijeti u novi lander koji bi na Mars trebao stići krajem desetljeća.

Tamo će ih preuzeti robotska ruka koja će uzorke sortirati u poseban kontejner, a 2031. godine posebna raketa (koja će stići s istim landerom) s kontejnerom trebala bi poletjeti s Marsa. Sljedeći korak je izbacivanje kontejnera u Marsovu orbitu gdje će ga uhvatiti nova letjelica koju će izgraditi ESA i s tom novom svemirskom letjelicom kontejner s uzorcima trebao bi se zaputiti prema Zemlji. Dvije godine nakon toga, kontejner bi se s padobranom trebao spustiti negdje u pustinju u američkoj saveznoj državi Utah. Nakon te iznimno kompleksne misije, sve će biti na znanstvenicima koji će analizirati prikupljene uzorke.

ESA na Marsu, ilustracija ESA želi poslati prvog Europljanina na Mars prije 2040. godine

Zanimljivo, letjelica koja će sletjeti na Mars i u kojoj će biti kontejner u koji će se postaviti uzorci na Crveni planet donijet će još dva helikoptera. S obzirom na to da je Ingenuity nadmašio očekivanja i najvećih optimista te i dalje leti i istražuje Mars, u budućnosti će mu se pridružiti još dva mala helikoptera koja bi, osim istraživanja, trebala poslužiti i pri skupljanju i prebacivanju uzoraka tla u letjelicu - u slučaju da Perseverance u tome ipak ne uspije.

Izvor: CNN

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju