Kinezi žele dovesti uzorke s Marsa na Zemlju prije NASA-e

Dok se u NASA-i nadaju kako će uzorke s Marsa na Zemlju dovesti 2033. godine, Kinezi vjeruju kako će biti brži i da će svoje uzorke donijeti sredinom 2031.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.06.2022. / 09:20

Kineski astronauti (Foto: Afp)

Kina posljednjih godina troši veliki novac na svoj svemirski program za koji ima iznimno velike ambicije te su u procesu izgradnje vlastite svemirske stanice koja će im, kako je to rekao predsjednik Xi Jinping, otvoriti potpuno nove horizonte.

Formacija u stijeni na Marsu izgleda poput umjetno napravljenog prolaza FOTO Jeziv detalj s fotografije stijene na površini Marsa izgleda poput prolaza kojeg su napravili izvanzemaljci

Među inim, kineski svemirski planovi uključuju i misije na Mars (bez ljudi, barem za sada) i prikupljanje uzoraka s površine Crvenog planeta koje bi zatim doveli na Zemlju na ispitivanje i analizu. Ako vam se takvi planovi čine poznatim, to je zato što iste ambicije ima i NASA koja je u suradnji s ESA-om već pokrenula svoju misiju, no ona bi trebala potrajati još više od deset godina.

Kina bi, prema posljednjim informacijama, mogla prestići NASA-u i uzorke s Marsa na naš planet dovesti dvije godine ranije, odnosno 2031. godine.

Ovu je svemirsku misiju nazvanu Tianwen-3 najavio Sun Zezhou, koji je jedna od najvažnijih osoba zaduženih za kineski marsovski rover te bi, prema njemu, svemirska letjelica koja će prikupljati uzorke s Marsa na taj planet poletjeti krajem 2028. godine. Slijetanje na Crveni planet planirano je u rujnu 2029., nakon čega će posebno vozilo, odnosno robot krenuti s bušenjem i prikupljanjem uzoraka koje će smjestiti u posebne kapsule.

Kada prikupi uzorke, vozilo će poletjeti s Marsa i spojiti se s letjelicom koja bi, prema trenutačnim planovima, u listopadu 2030., trebala napustiti orbitu Crvena planeta i zaputiti se prema Zemlji gdje bi trebala stići početkom srpnja 2031. godine.

SpaceX-ova letjelica Starship na Marsu, ilustracija U SpaceX-u su uvjereni: Ljudi će na Mars otputovati do kraja desetljeća

Obje misije vraćanja uzoraka s Marsa iznimno su kompleksne i zahtijevaju jako puno planiranja i testiranja, veliki budžet i, naravno, malo sreće, a ako Kinezi i NASA uspiju u svom naumu, možda će nam uzorci otkriti neke tajne o potencijalnom životu na tom planetu. Ipak, do tada treba sačekati još dosta vremena.

Izvor: Digital Trends
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti