FOTO Jeziv detalj s fotografije stijene na površini Marsa izgleda poput prolaza kojeg su napravili izvanzemaljci

NASA-in rover snimio je vrlo neobičnu formaciju u stijeni na površini Marsa, koja izgleda kao da je umjetno napravljena.

Branimir Vorša | 12.05.2022. / 13:19

Formacija u stijeni na Marsu izgleda poput umjetno napravljenog prolaza
Formacija u stijeni na Marsu izgleda poput umjetno napravljenog prolaza (Foto: Neville Thompson/gigapan.com)

Jedan od najnovijih snimaka s rovera Curiosity na Marsu otkrio je prilično zanimljivu formaciju u stijenama, odnosno nešto što izgleda kao savršeno izrezan prolaz smješten u marsovskom krajoliku.

Taj prolaz je tako jezivo uvjerljiv da portal Science Alert u šali piše kako su gotovo u iskušenju da počnu vjerovati da vodi do malog skrovišta za Marsovce, ili možda do nekog portala u drugi svemir.

Snimke s Marsa Slike s drugog planeta: Pogledajte što je helikopter snimio na Marsu

U najmanju ruku, čini se da su slika i geološka značajka koju je Curiosity snimio dovoljni da nadahnu znanstveno-fantastični film ili dva, piše navedeni portal.

Međutim, razumniji ljudi s Reddita ukazali su na to da je to vjerojatno riječ o lomu, odnosno rezultatu neke vrste naprezanja na stijeni koja je odlomila dio te stijene te da se to možda dogodilo uslijed potresa.

Najjači potres dosad zabilježen na Crvenom planetu dogodio se nedavno, 4. svibnja ove godine, a znanstvenici još uvijek rade na utvrđivanju gdje se točno dogodio i što ga je uzrokovalo.

Planet Mars (Ilustracija: Getty) NASA zabilježila "čudovišni potres" na Marsu: "Čekali smo jedan veliki"

Štoviše, dok se formacija stijene nalik prolazu nama može činiti da je pune veličine, moguće je isto tako da je šupljina koja se vidi zapravo u stvarnom životu visoka samo nekoliko centimetara, iako je to teško sa sigurnošću utvrditi iz fotografije.

Ovdje možete vidjeti veću, obojenu verziju originalne slike. Neobičan "prolaz" nalazi se prema vrhu kompozitne slike, malo lijevo od njezinog središta.

Slika je snimljena na geološkoj lokaciji poznatoj kao Greenheugh Pediment, jarbolnom kamerom na roveru Curiosity, 7. svibnja 2022. godine.

Vrlo je izgledno da će netko iz NASA-e vrlo ubrzo pojasniti o čemu je ovdje zapravo riječ, no zasad pojašnjenja znanstvenika nema.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti