Slike s drugog planeta: Pogledajte što je helikopter snimio na Marsu

Zahvaljujući helikopteru na Marsu i njegovim fotografskim sposobnostima, NASA je uspjela snimiti spektakularne fotografije s površine Crvenog planeta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.04.2022. / 12:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Posljednja misija na Mars s kojom je rover Perseverance spušten na Crveni planet po mnogo je stvari posebna. Jedna od njih jest što je s tom misijom na Mars sletio i Ingenuity, helikopter koji već više od godinu dana leti iznad površine, fotografira taj planet i snimke šalje na Zemlju.

Slika nije dostupna VIDEO Hvala NASA, hvala Perseverance: Evo kako izgleda pomrčina sunca s površine Marsa

Posljednje snimke, koje su stare desetak dana, ali su tek ovaj tjedan objavljene, posebno oduzimaju dah i čini se nevjerojatnim da su snimljene na Marsu. Fotografije koje je helikopter snimio pokazuju krhotine letjelice s kojom su Perseverance i Ingenuity sletjeli na Mars, a čak se vidi i padobran koji je pomogao u što sigurnijem slijetanju na tlo te se čini da je padobran u odličnom stanju. To su odlične vijesti za znanstvenike koji su radili na tehnologiji za spuštanje jer je proces slijetanja iznimno kompliciran i težak te je letjelica prilikom ulaska u atmosferu izložena velikim temperaturama, a njezina brzina iznosi čak oko 20 tisuća km/h.

Fotografije su snimljene s desetak metara visine i mogle bi pomoći NASA-inim inženjerima pri planiranju budućih misija na Crveni planet. Trenutačno najvažnija takva misija, u kojoj sudjeluje i Perseverance, je prikupljanje uzoraka tla s Marsa, koje bi u budućnosti trebao pokupiti novi rover i vratiti ih na Zemlju. Naravno, takvo nešto nije jednostavno i proći će puno vremena do toga.

Slika nije dostupna Musk opisao kako će izgledati život prvih ljudi na Marsu: "Neće biti luksuza. Bit će to opasan, skučen, težak i naporan posao"

Iz NASA-e kažu kako njihov helikopter sa svakim novim letom pokriva do sada neotkriveni dio planeta i daje novu perspektivu na površinu Marsa kakva se dosad nije mogla dobiti. Naravno, Ingenuity će nastaviti s daljnjim letovima te se nadamo novim spektakularnim fotografijama s Crvenog planeta.

Izvor: CNN

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti