Zamislite da stojite na Marsu i tamo svjedočite marsovskoj verziji pomrčine sunca. Kako to izgleda na Crvenom planetu sada znamo zahvaljujući NASA-inom roveru Perseverance.

Rover Perseverance promatrao je kako Marsov mjesec Fobos, čiji oblik je poput krumpira, prolazi ispred Sunca. Rover je pomrčinu promatrao iz kratera Jezero.

Perseverance je koristio svoj sustav kamera Mastcam-Z visoke razlučivosti za snimanje videa Fobosa, a NASA kaže da je rezultat promatranje pomrčine Sunca na Marsu s najviše uvećavanja (zoom) i najveće brzine kadrova ikada snimljeno s površine Crvenog planeta.

Zapanjujuća pomrčina dogodila se 2. travnja 2022., a pomrčina je trajala nešto više od 40 sekundi. To znači da je priloženi video zapravo vrlo blizak onome čemu je Perseverance svjedočio u stvarnom vremenu.

Vrijeme potrebno da Fobos zamrači Sunce mnogo je kraće od tipične pomrčine Sunca koja uključuje Zemljin Mjesec, budući da je Fobos oko 157 puta manji od našeg Mjeseca.

Mastcam-Z ima posebne solarne filtere koji mu omogućuju da gleda izravno u Sunce. Video je tako visoke rezolucije da su čak i sunčeve pjege vidljive na Suncu.

Znanstvenici kažu da svaki put kada se ove pomrčine promatraju, to im omogućuje mjerenje suptilnih pomaka u Fobosovoj orbiti oko Marsa tijekom vremena.

Mjesečeve plimne sile privlače duboku unutrašnjost crvenog planeta, kao i njegovu koru i plašt, pa proučavanje koliko se Fobos pomiče tijekom vremena otkriva nešto o tome koliko su kora i plašt otporni, a time i od kakvih su vrsta materijala napravljeni.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju