Lockheed Martin izgradit će raketu koju će lansirati s - Marsa!

NASA je odabrala tvrtku koja će razviti i izgraditi raketu s kojom će se uzorci s Marsa prebaciti na orbiter i poslati na Zemlju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.02.2022. / 10:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

NASA i Europska svemirska agencija (ESA) već neko vrijeme planiraju jedinstvenu misiju na Mars koja bi nam mogla svašta otkriti o Crvenom planetu, a možda čak dati neke odgovore na pitanju o životu na njemu. Ta misija ipak nije ambiciozna kao ona o kojoj mašta Musk koji želi na Mars što prije poslati ljudsku posadu i s vremenom sagraditi koloniju na njemu, no iznimno je složena i komplicirana te ako sve prođe po planu, rezultate možemo očekivati tijekom sljedećeg desetljeća.

Slika nije dostupna NASA traži inovativna tehnološka rješenja za proizvodnju hrane u svemiru i spremna ih je masno platiti

Misija se sastoji od više faza, a prva je već u tijeku i u njoj sudjeluje rover Perseverance koji tijekom svoje šetnje po Marsu prikuplja uzorke tla koji bi s vremenom trebali završiti na - Zemlji. Da bi taj projekt uspio NASA i ESA planiraju poslati još dvije misije na Mars. U jednoj će dostaviti rover, ali i posebnu raketu (MAV - Mars Ascent Vehicle) na Mars, a u drugoj orbiter (Earth Return Orbiter - ERO) koji će kružiti oko planeta.

Rover bi trebao prikupiti uzorke Perseverance i odnijeti ih u raketu koja će nakon toga biti lansirana u orbitu. Bit će to prvo lansiranje rakete s nekog drugog planeta, a kada poleti u orbitu Marsa, trebala bi prenijeti poseban kontejner s uzorcima s Marsa u Earth Return Orbiter. Taj će se orbiter nakon toga zaputiti na put prema Zemlji i, ako sve prođe kako je planirano, negdje tijekom sljedećeg desetljeća uzorci bi trebali stići na naš planet, nakon čega kreće opsežna analiza.

NASA je ovaj tjedan najavila još jedan veliki korak u projektu prenošenja uzoraka s Marsa na Zemlju - objavili su ime kompanije koja će razviti i izgraditi raketu koja će prenijeti uzorke s Marsa do orbitera (MAV), a to je Lockheed Martin.

Slika nije dostupna NASA objavila novo i veliko otkriće vezano za Mars nakon analize uzorka stijene

Posvećenost Mars Ascent Vehicleu predstavlja rani i konkretan korak ovog ambicioznog projekta koji uključuje ne samo slijetanje na Mars, već i polijetanje s njega, komentirao je za medije NASA-in Thomas Zurbuchen. Naglasio je kako se bliži kraj konceptualnoj fazi misije donošenja uzoraka s Marsa na Zemlju te najteži posao tek slijedi - razvoj i gradnja rovera, rakete i letjelica koje će se u nekoj budućnosti zaputiti prema Crvenom planetu i vratiti se s njega.

Izvor: Space.com

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti