NASA traži inovativna tehnološka rješenja za proizvodnju hrane u svemiru i spremna ih je masno platiti

U drugoj fazi Deep Space Food Challengea NASA je za najbolja rješenja proizvodnje hrane u svemiru spremna platiti milijun dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.01.2022. / 16:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako je danas teško zamisliti da ćemo za nekoliko desetljeća postati interplanetarna bića kako je to zamislio Elon Musk, činjenica je da su svemirske ambicije sve veće te da su u godinama pred nama brojna svemirska putovanja. Za koju godinu čovjek bi se trebao vratiti na Mjesec, očekujemo i procvat svemirskog turizma, a Musk već gleda i prema Marsu.

Slika nije dostupna Ništa od ogromnog vodenog jezera ispod južnog pola na Marsu: Znanstvenici su zapravo vidjeli nešto vrlo banalno

Za takve je projekte, pred kojima leže brojni izazovi, potrebno jako puno planiranja i razmišljanje o najsitnijim detaljima koji bi mogli poći po krivu tijekom putovanja svemirskim prostranstvima. Jedna od stvari o kojima svakako treba voditi računa jest - hrana.

U NASA-i razmišljaju dugoročno te smatraju kako u budućnosti na svemirska putovanja neće biti dovoljno samo nositi hranu, već je biti potrebno i proizvoditi.

Zato su u suradnji s Kanadskom svemirskom agencijom (CSA) pokrenuli izazov nazvan Deep Space Food Challenge u kojem od javnosti traže pomoć u osmišljavanju i razvoju inovativnih i održivih tehnologija proizvodnje hrane koje će zahtijevati minimalne resurse i što manje otpada. Jim Reuter iz NASA-e, komentirajući ovaj izazov, rekao je kako će prehrana astronauta tijekom dugotrajnih svemirskih putovanja zahtijevati inovativna rješenja, a oni su ta rješenja spremni nagraditi. Tijekom prve faze ovog izazova održanog krajem prošle godine podijeljene su nagrade u iznosu od više stotina tisuća dolara.

NASA je sada spremna za novu fazu ovog izazova te je pozvala sve koji žele sudjelovati u Deep Space Food Challengeu da predstave nova rješenja, a oni će najbolje nagraditi s do milijun dolara, no nagrada se odnosi samo na osobe iz SAD-a.

Slika nije dostupna Svemirski teleskop James Webb stigao na svoje odredište i kreće u novu eru istraživanja svemira

Ono što treba naglasiti jest da bi se neka od tih rješenja mogla iskoristiti i za poboljšanje proizvodnje hrane i na zemlji, što bi moglo biti iznimno bitno u budućnosti u kojoj bi mogla zaprijetiti nestašica hrane na našoj planeti.

Izvor: Tech Times

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti