Pogledajte kako je izgledalo spuštanje Perseverancea na Mars te kako zvuči Crveni planet

Osim videa, NASA je objavila i prve panoramske fotografije koje je rover napravio nakon slijetanja, a koje pokazuju Krater Jezero kroz "oči" rovera Perseverance.

Martina Čizmić | 22.02.2021. / 21:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

NASA je objavila nove video snimke slijetanja rovera Perseverance na Mars. Video snimke visoke kvalitete i u boji pokazuju rover kako pada, uključuje padobrane i spušta se na površinu planeta.

Kako su pojasnili iz NASA-e, od trenutka kad su se otvorili padobrani, kamere su snimale cijeli proces spuštanja rovera u Krater Jezero - punih 11 kilometara.

Mikrofon pričvršćen na roveru nije tijekom spuštanja zabilježio korisne podatke, no komercijalni uređaj uspio je zabilježiti zvukove nakon spuštanja - prije svega mehaničke zvukove otvaranja pojedinih dijelova rovera te zvuk povjetarca na Marsu.

Za one koji se pitaju kako sletjeti na Mars i zašto je to toliko teško - dovoljno je da pogledaju video. Perseverance je na samom početku svog putovanja, a već je pružio neke od najupečatljivijih snimki u povijesti istraživanja svemira, istaknuo je šef NASA-e, Steve Jurczyk.

Video Perseveranceovog slijetanja na Mars najbliže je što možete doći slijetanju na taj planet, a da pri tome ne morate navući svemirsko odijelo. Trebao bi biti obavezan video materijal za sve mlade žene i muškarce koji ne samo da žele istraživanti druge svijetove, već i graditi letjelice koje će ih tamo odvesti, istaknuo je NASA-in administrator za znanost, Thomas Zurbuchen.

Osim videa, NASA je objavila i prve panoramske fotografije koje je rover napravio nakon slijetanja, a koje pokazuju Krater Jezero kroz "oči" rovera Perseverance.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti