VIDEO Ingenuity ne prestaje oduševljavati: Pogledajte kako izgleda "brišući" let iznad površine Marsa

NASA-in helikopter Ingenuity trebao je odraditi samo pet letova. No, godinu dana kasnije on i dalje leti i na Zemlju šalje fascinantne snimke.

Martina Čizmić | 31.05.2022. / 11:55

Helikopter Ingenuity na Marsu (Foto: NASA/JPL-Caltech/ASU)

 Mali NASA-in helikopter Ingenuity, koji je poslan na Mars kako bi testirao mogućnosti letenja i istraživanja tog planeta iz zraka, ne prestaje oduševljavati znanstvenike i iznenađivati svoje inženjere. Originalno zamišljen kao minijaturni helikopter koji će obaviti nekoliko testnih letova, Ingenuity je nedavno obavio svoj 25. let i tako postavio novi rekord.

Uz to što je uspješno poletio i sletio 25. put, prešao je 704 metra brzinom od 5,5 metara u sekundi, što je ujedno i najdulji i najbrži njegov let dosad.

Ingenuityjeva donja navigacijska kamera dala nam je nevjerojatan uvid u to kako izgleda let 10 metara iznad površine Marsa brzinom od 5,5 metara u sekundi, istaknuo je voditelj Ingenuityjeva tima u NASA-inu laboratoriju Jet Propulsion, Teddy Tzanetos.

Video koji su objavili pokazuje kamenu površinu Marsa i sjenu Ingenuityja dok leti na visini od 10 metara. Iako je originalan let trajao 161 sekundu, u NASA-i su video ubrzali otprilike pet puta kako bi ga skratili za gledanje. Ono što je zanimljivo primijetiti je da ne vidimo samo slijetanje. Kako su pojasnili u NASA-i, kamera je programirana kako bi se isključila kad se helikopter spusti na manje od jednog metra od površine kako bi se izbjeglo da prašina ometa uređaje prilikom uzlijetanja i slijetanja.

Inače, Ingenuity za pogon koristi elise koje pokreće šest litij-ionskih baterija koje se napajaju solarnim pločama. Tijekom proteklih godinu dana Ingenuity je preletio 6,9 kilometara i snimio tisuće fotografija koje su znanstvenicima u NASA-i omogućile nov uvid u površinu Marsa i dale nadu da je moguće istraživati udaljene planete upravljajući ovakvim malim uređajem sa Zemlje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti