Sigurnosni stručnjaci upozoravaju na potencijalne velike kibernetičke napade na Ukrajinu, ali i zapadne zemlje

Uopće nije pitanje je li Rusija sposobna pokrenuti masovne kibernetičke napade, jer očito je da jeste, smatra Adam Meyers iz CrowdStrikea.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.10.2022. / 09:29

Hakeri (Foto: Getty images)

Rusija je nedavno promijenila svoju ratnu strategiju te su sada fokusirani na destrukciju energetske i ostale ukrajinske kritične infrastrukture. Ne treba niti spominjati kakva opasnost prijeti Ukrajincima ako će tijekom hladne zime imati ograničenja i redukcije struje i grijanja.

Slika nije dostupna Rusi zaprijetili Musku: Starlink bi mogao postati "legitimna meta odmazde"

No kako su upozorili stručnjaci za kibernetičku sigurnost na nedavnoj konferenciji posvećenoj sigurnost u Washingtonu, ne bi se trebali iznenaditi ako uskoro Rusija pojača svoje napade i u kibernetičkom prostoru. Također, takvi napadi možda neće biti usmjereni samo na Ukrajinu, već i na zapadne zemlje, a kako to često budu u slučaju virtualnog ratovanja, bit će jako teško dokazati da iza takvih napada stoje hakeri povezani s ruskom vladom.

Dva su razloga zašto Ukrajina do sada nije pretrpjela neku osjetnu štetu od ruskih kibernetičkih napada, kakvi su sigurno više puta poduzeti od početka rata. Jedan razlog odnosi se na ukrajinsku spremnost i obranu u kibernetičkom prostoru jer imaju negativna iskustva s Rusima još od 2014. te se godinama obučavaju i pripremaju za takve napade.

Drugi razlog, prenijeli su na Cnetu razmišljanja stručnjaka, jest što Rusija ipak nije ubacila u petu brzinu te su do sada takvi napadi bili manjeg intenziteta. Kako se mijenja strategija na ratnom polju, tako bi se mogla promijeniti strategija i u online svijetu. Na to je upozorio sigurnosni analitičar iz Mandianta John Hultquist koji je posebno naglasio mogućnost širenja napada i na područja izvan ukrajinskih (virtualnih) granica. Npr. već su zabilježeni napadi na mete u državama poput Poljske, Litve i Moldavije za koje su optuženi upravo ruski hakeri.

Slika nije dostupna Priprema li Rusija veliki kibernetički napad na kritičnu infrastrukturu Ukrajine i njezinih saveznika?

Uopće nije pitanje je li Rusija sposobna pokrenuti masovne kibernetičke napade, jer očito je da jeste, smatra Adam Meyers iz CrowdStrikea te je upozorio kako ovo nije sprint, već maraton tako da tijekom tog dugog maratona možemo očekivati nove promjene u taktici, uključujući i velike kibernetičke napade.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti