Litva na udaru ruskih hakera

Litva je blokirala promet i prijevoz robe prema Kalinjingradu, što je izazvalo reakciju hakera iz zloglasne ruske grupe Killnet.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.06.2022. / 15:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Osim na bojnim poljima, rusko-ukrajinski rat vodi se i u kibernetičkom prostoru. Na ukrajinsku stranu stali su hakeri iz kolektiva Anonymous, dok su se ruski hakeri, među inim, okomili na ukrajinske države, vojne i privatne ciljeve.

Hakeri Kibernetički napadi koje je Rusija potiho pokrenula prije same invazije na Ukrajinu napravili su štetu koju nitko nije očekivao

Ruski hakeri sada su pronašli novu metu te su iz Nacionalnog centra za kibernetički sigurnost Litve upozorili kako su se državne i privatne institucije našli na udaru kibernetičkih napada. Riječ je o DDoS napadima za koje su odgovornost preuzeli hakeri iz zloglasne grupe Killnet, a kako stoji u službenoj objavi litavskog centra za kibernetičku sigurnost, napadi su utjecali na sigurnosne mreže koje koriste državne institucije.

Vrlo je vjerojatno da će se napadi sličnog ili jačeg intenziteta nastaviti i tijekom sljedećih dana, pogotovo u području transporta, energije i financijskih sektora, naglasili su u toj objavi.

Hakeri Ruski hakeri koji su napali sustav glasovanja Eurovizije najavili globalni kibernetički napad na više zemalja

Kao razlog napada navodi se odgovor na litavsko blokiranje transporta ruske robe prema Kalinjingradu, odvojenom dijelu ruskog teritorija koji je s matičnom državom povezan željezničkom mrežom kroz Litvu. Iz Killneta kažu kako će, dok god je naredba o toj blokadi na snazi, nastaviti s kibernetičkim napadima na litavske institucije.

Izvor: Sky News

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti