Još prije finalne večeri Eurovizije mnogi su nagađali kako bi to natjecanje mogla osvojiti Ukrajina, a toga su bili svjesni i ruski hakeri iz grupe Killnet. Oni su ranije najavili kako će napasti infrastrukturu Eurovizije koja je smještena u Italiji, s ciljem rušenja sustava glasovanja.

Anonymous Anonymousi zaprijetili Gazpromu nakon ruskog prekida isporuke plina Poljskoj i Bugarskoj: "Upravo ste si nacrtali još veću metu na leđima"

To su zaista i pokušali tijekom polufinala te finalne večeri, no u svom naumu nisu uspjeli, a kako se i očekivalo, pobjedu je na kraju odnijela Ukrajina. No osim rušenja sustava glasovanja, na udaru hakera iz Killneta našle su se i neke talijanske i rumunjske institucije čije su stranice pokušali srušiti.

U slučaju Eurovizije, poslužili su se klasičnim DDoS napadom s kojim su htjeli zagušiti promet i onemogućiti glasovanje, ači talijanska policija uspjela je spriječiti taj napad.

No čini se kako bi sljedećih dana mogli čitati informacije o novim napadima hakera iz Killneta jer su danas, u stilu Anonymousa koji su više puta uputili prijetnje Rusiji, najavili lansiranje globalnog kibernetičkog napada na SAD, Veliku Britaniju, Njemačku, Italiju, Rumunjsku, Latviju, Litvu, Estoniju, Poljsku i Ukrajinu.

Anonymous Hakeri nastavljaju s virtualnim ratom: Na udaru Anonymousa našao se i Gazprom

Trenutačno nije poznato djeluju li hakeri u dogovoru s ruskom vladom ili ekipa iz Killneta djeluje na svoju ruku, inspirirani ruskim patriotizmom, komentirali su na The Washington Postu.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju