Ruski hakeri koji su napali sustav glasovanja Eurovizije najavili globalni kibernetički napad na više zemalja

Globalni kibernetički napad usmjeren je na SAD, Veliku Britaniju, Njemačku, Italiju, Rumunjsku, Latviju, Litvu, Estoniju, Poljsku i Ukrajinu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.05.2022. / 14:08

Hakeri (Foto: Getty images)

Još prije finalne večeri Eurovizije mnogi su nagađali kako bi to natjecanje mogla osvojiti Ukrajina, a toga su bili svjesni i ruski hakeri iz grupe Killnet. Oni su ranije najavili kako će napasti infrastrukturu Eurovizije koja je smještena u Italiji, s ciljem rušenja sustava glasovanja.

Slika nije dostupna Anonymousi zaprijetili Gazpromu nakon ruskog prekida isporuke plina Poljskoj i Bugarskoj: "Upravo ste si nacrtali još veću metu na leđima"

To su zaista i pokušali tijekom polufinala te finalne večeri, no u svom naumu nisu uspjeli, a kako se i očekivalo, pobjedu je na kraju odnijela Ukrajina. No osim rušenja sustava glasovanja, na udaru hakera iz Killneta našle su se i neke talijanske i rumunjske institucije čije su stranice pokušali srušiti.

U slučaju Eurovizije, poslužili su se klasičnim DDoS napadom s kojim su htjeli zagušiti promet i onemogućiti glasovanje, ači talijanska policija uspjela je spriječiti taj napad.

No čini se kako bi sljedećih dana mogli čitati informacije o novim napadima hakera iz Killneta jer su danas, u stilu Anonymousa koji su više puta uputili prijetnje Rusiji, najavili lansiranje globalnog kibernetičkog napada na SAD, Veliku Britaniju, Njemačku, Italiju, Rumunjsku, Latviju, Litvu, Estoniju, Poljsku i Ukrajinu.

Anonymous Hakeri nastavljaju s virtualnim ratom: Na udaru Anonymousa našao se i Gazprom

Trenutačno nije poznato djeluju li hakeri u dogovoru s ruskom vladom ili ekipa iz Killneta djeluje na svoju ruku, inspirirani ruskim patriotizmom, komentirali su na The Washington Postu.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti