Sigurnost ili kršenje privatnosti? Kućne zabave sada nadziru "oči s neba"

Zamislite da u svom dvorištu imate zabavu, a sve nadgleda policijska bespilotna letjelica.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.09.2023. / 14:45

Zabava (Foto: Getty Images)

Dronovi su posljednjih godina postali neizbježan alat za hitne službe, od policije do vatrogasaca, no u nekim slučajevima tanka je granica između zaštite reda i mira i kršenja privatnosti korištenjem bespilotnih letjelica. Upravo je to jedna od tema koja je posljednjih dana zaokupila američku javnost, pogotovo onu u New Yorku.

Naime, uoči produženog vikenda zbog Dana rada, koji se u SAD-u održava danas, policija iz New Yorka objavila je zanimljivo priopćenje u kojem su objasnili kako planiraju pojačan nadzor nad zabavama koje stanovnici ovog velegrada planiraju održavati tijekom ovih dana, a taj će nadzor provoditi putem - dronova.

Wing Dvoje najvećih udružili snage i uveli revoluciju u dostave

Policija u NY već je ove godine značajno povećala korištenje dronova u nekim hitnim slučajevima. Do sada su ih već koristili 124 puta, dok su prošle godine koristili samo - 4 puta. Ne treba sumnjati kako će se ta brojka i dalje povećavati.

Npr., policija je dronove koristila i nakon što je popularni influencer u NY najavio besplatno dijeljenje računala i Sonyjeve igraće konzole PlayStation 5. Tada je na ulicama grada nastao kaos i uhićeno je tridesetak osoba, a policiji su u uspostavljanju reda i mira na ulicama pomogli upravo i dronovi.

Građani nemaju zaštitu

Ideja o bespilotnim letjelicama koje će letjeti iznad naseljenih mjesta i pratiti što se događa u dvorištima građana mnogima nije dobro sjela. Razlog je, naravno, kršenje privatnosti. Iz policije su, na konferenciji prošlog tjedna tako komentirali da će, u slučaju da netko prijavi veća okupljanja ili zabave u dvorištima, iskoristiti sve što im je na raspolaganju kako bi provjerili o čemu se radi. A na raspolaganju su im, među inim, i bespilotne letjelice.

Korištenje dronova u takvim je slučajevima scenarij inspiriran znanstveno fantastikom, komentirao je Daniel Swartz, stručnjak za tehnologiju i privatnost američke udruge za zaštitu osobnih sloboda. On upozorava kako bi takav nadzor kućnih zabava korištenjem dronova mogao predstavljati kršenje postojećih zakona vezanih uz nadzor. Prema tim zakonima, policija u New Yorku ne bi smjela koristiti dronove za nadzor kojima bi se kršila privatnost korisnika bez naloga za pretragu, osim u nekim hitnim i izvanrednim slučajevima, što kućne zabave svakako nisu.

Dron Nebo mora biti čisto: Nema više neovlaštenih dronova iznad Međugorja

Na isto upozorava i direktor organizacije čiji je cilj zaustaviti nadzor građana korištenjem moderne tehnologije Albert Fox Cahn. On smatra kako u slučajevima poput ovog građani nemaju mogućnost zaštite od kamera koja ciljaju naša dvorišta, a možda čak i spavaće sobe.

Izvor: AFP

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti