Mogu li umjetna inteligencija i dronovi riješiti problem najezde komaraca? Ova hrvatska tvrtka mogla bi imati pravi odgovor

Nema što s dronovima ne rade – od nadzora do pošumljavanja. Njihova ideja o suzbijanju komaraca dronovima izazvala je velik interes u Kini pa su se prije desetak dana vratili i to nagradom. Ekipa iz AIR-RMLD-a naša su Bolja Hrvatska. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

DNEVNIK.hr | 29.05.2023. / 21:48

Galerija

Zvuk komaraca Osječanima ne da mira, a problem je to koji se godinama ne rješava se godinama ponavlja. Dečki iz AIR-RMLD-a žele ih zaustaviti dronovima.

On ima specijalnu kameru i onda prelijeće velike površine, hvata sve površine koje su bile pod vodom. To je onaj najbitniji dio, gdje je ta voda jer se ondje razvijaju komarci, rekao je suosnivač tvrtke Ivan Vidaković.

Dron bi onda ciljano uništavao ličinke komaraca.

Kada prepozna vodene površine, sljedeći korak je prepoznavanje larvaciranih vodenih površina. Znači, prepoznaje ima li larve u tim vodama da se larvacid ne baca na sva moguća područja, rekao je Milan Domazet, suosnivač tvrtke.

Preparirana ptica Američki znanstvenici stvaraju dronove od prepariranih ptica

Svoje rješenje još razvijaju i to u suradnji s osječkim Zavodom za javno zdravstvo. I gradski su oci upoznati s tim.

Mi smo njima dali pismo potpore i zasigurno, vjerujem kroz vrlo skoro vrijeme, ćemo to koristiti na ovom našem području, rekao je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

Nikad ne možemo eliminirati sve komarce, niti je to cilj. Nego da možemo napraviti ljudima da mogu normalno živjeti s tim komarcima u tim situacijama. Uspješnost možemo mjeriti tek kad vidimo kako projekt prođe, objasnio je Domazet.

Prije 10 dana u Kini su pomeli konkurenciju i upravo za ovaj projekt osvojili nagradu.

Tamo se već pokazao interes. Sad ćemo vidjeti što će Kinezi, tamo su vidjeli od nas, što će oni tamo razviti, rekao je Vidaković.

Dronovi su skupe igračke čija se cijena penje i do 40.000 eura. Za upravljati njime treba steći znanje i skupiti iskustva. Oni imaju tim pilota koji je spreman izaći na teren.

Posao budućnosti. Mi u startu govorimo već dugi niz godina da će posao s bespilotnim sistemima biti kao i svaki drugi. To je ono što se mi zezamo: da sam ja dronđija, ono ko kamiondžija. Vi se bavite samo s tim, napomeno je Vidaković.

Poznati su i po tome što su prije tri godine prvi put u Hrvatskoj poštu dostavili dronom.

Mi smo zapravo napravili i dokazali što je i bit – da se stvarno dronovima može spojiti otoci i vidim u vrlo bliskoj budućnosti da će se to tako raditi, rekao je Vidaković.

WZ-8 Otkriven još jedan bitan detalj u američkim obavještajnim dokumentima: Kina ima supersonične špijunske dronove

No, ne vjeruju da će tako brzo zaživjeti dostave baš ispred vrata korisnika. Prije će zaživjeti da ga dron donese do, primjerice, paketomata.

To će funkcionirati. Ali da će, tipa, dostaviti pizzu na vaš balkon, za sada ne vidim tu budućnost, smatra Domazet.

Oni su u budućnost itekako zagazili. Dronovima pregledavaju plinovode i dalekovode jer oni se mogu zavući svuda, pa i tamo gdje čovjek ne može. Smislili su i način kako pošumljavati. Osmislili su i izradili top koji se pričvrsti za dron i u njega se ubacuju ovakve kuglice sa sjemenom.

Kažu da dronovima mogu odraditi sve, samo ne svadbe, ali zato su bili sudionici – prosidbe.

Sad smo nedavno dronom došli na sedmi kat i donijeli prsten, ušli u stan. Baš je odlično bilo. Klijent je bio oduševljen. Oduševljeni su oboje bili, ispričali su Vidaković.

Planiraju razviti i rješenje za problem s ambrozijom jer, kažu, mogućnosti s dronovima itekako ima.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti