Kakav fijasko! Pogledajte kako je završila prva dostava dronom u Rusiji

Prva dostava pošte dronom okupila je političare, članove ruske poštanske kompanije, kao i stanovnike grada Ulan-Udea koji su, umjesto revoluciji, prisustvovali teškom fijasku.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.04.2018. / 07:30

Pad drona (Foto: YouTube) (Foto: Youtube)

Bespilotne letjelice trebale bi donijeti revoluciju u načinu dostave i neke velike kompanije poput Amazona već godinama razvijaju dostavne dronove koji bi jednom mogli zamijeniti poštare. Ipak, brojni su izazovi pred ovakvim načinom dostave – dron bi prvo trebao imati jaku bateriju da dostavi proizvod na neka udaljenija mjesta, pri čemu treba paziti da ne bi udario nekoga u zraku (ili da netko njega ne pogodi sa zemlje kako bi ga srušio i ukrao paket), a ako do toga dođe, uvijek postoji mogućnost pada na ljude.

Također, pitanje je gdje će dronovi dostaviti robu nekome tko živi u zgradi na npr. 6. katu, odnosno tko može jamčiti da će paket završiti u pravim rukama.

Uništen dron vrijedan 20 tisuća dolara

Ne razvijaju samo velike tehnološke kompanije ovakve dronove – u ruskom gradu Ulan-Udeu predstavljen je prvi ruski dostavni dron koji bi trebao olakšati dostavu stanovnicima tog udaljenog sibirskog grada. Gradski čelnici, zajedno s članovima ruske poštanske službe i okupljenim građanima s nestrpljenjem su čekali polijetanje drona i njegov let prema mjestu dostave, no uzbuđenje je trajalo samo nekoliko sekundi, koliko je trajao let bespilotne letjelice prije nego što je udarila u zid kuće.

Prema videozapisu koji su prenijeli na CNN-u i Euronewsu, čini se kako je ovaj fijasko mogao završiti tragično jer je letjelica zamalo udarila nekoliko ljudi koji su se nalazili u blizini, no srećom nije bilo žrtava.

Iako je dron imao obilježja ruske pošte, oni kažu kako su sudjelovali na lansiranju samo kao gosti, a da je dron napravila kompanija Rudron/Expeditor 3M, koja je i organizirala testiranje.

Na ovom testiranju bio je prisutan i šef regije Buryatie Alexei Tsydenov, koji je rekao kako ih ovaj fijasko neće obeshrabriti te će i dalje pokušavati s testiranjima jer oni koji ne riskiraju nikada neće doći do rezultata. U razgovoru za medije otkrio je i cijenu uništenog drona, koja iznosi oko 20 tisuća dolara.

Izvor: Euronews

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti