Kakva ideja: Dronovi će "autostopirati" kamione kako bi štedjeli bateriju

Nova zanimljiva ideja iz Amazona – dostavne bespilotne letjelice, kako bi uštedjele na bateriji, sletjet će na kamione i provesti na njima dio puta

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.02.2018. / 18:49

Amazon Prime Air (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U Amazonu se već godinama pripremaju za budućnost u kojoj će, umjesto poštara, pakete dostavljati bespilotne letjelice – prva testiranja do sada pokazala su se uspješnima, no za neku šire i komercijalno korištenje ovakvog načina dostave postoje brojna ograničenja, odnosno problemi koje treba riješiti. Dva osnovna problema su kratko trajanje baterije zbog čega je ovakav način dostave ograničen na mjesta koja su jako blizu skladišta i sigurnost, odnosno ako zrakom budu letjele tisuće dronova, kako spriječiti njihove padove koji bi mogli završiti i sa smrtnim posljedicama za ljude na zemlji.

Bezos i ekipa iz njegove kompanije već su prijavili brojne patente koji bi u budućnosti mogli primijeniti za rješavanje ovih problema, a posljednji takav patent možemo opisati kao autostopiranje dronova. Naime, prilikom odlaska na dostavu ili povratka s dostave u skladište, bespilotne letjelice mogle bi sletjeti na kamion (odnosno tijekom puta zamijeniti nekoliko kamiona) i na njemu se dovesti što bliže destinaciji – tako bi dronovi uštedjeli toliko potrebnu energiju za letenje, a smanjio bi se rizik padova. Bespilotne letjelice, naravno, ne bi sletjele na bilo koje kamione, već bi Amazon mogao potpisati ugovore s prijevoznicima koji bi na kamione stavili potrebne komponente za učvršćivanje drona u vožnji. Putovanje dronova cijelo bi vrijeme nadzirao softver koji bi, optimizirajući rute bespilotnih letjelica, "povezivao" dronove s kamionima. U takvim slučajevima dronovi bi robu dostavili samo u zadnjoj etapi, odnosno u zadnjih nekoliko kilometara, ali općenito bi dostava na ovaj način mogla biti brža u odnosu na sadašnji način dostave.

Osim ove zanimljive ideje, treba spomenuti i neke ideje i patente na kojima je radio Amazon poput drona koji bi se, u slučaju pada, u zraku sam rastavio na dijelove kako ne bi ozbiljnije ozlijedio nekog na zemlji, odnosno stanice za punjenje baterija bespilotnih letjelica koje bi postavili na rasvjetne stupove, mobilne antene i slično kako.

Jeff Bezos krajem 2013. godine najavo je uslugu dostave proizvoda bespilotnim letjelicama Prime Air – tada je najavio kako će ova usluga biti dostupna 2015. ili koju godinu poslije, no jasno je kako će proći još dosta vremena dok dostava zračnim putem postane uobičajeni način dostave paketa.

Izvor: Digital Trends
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti