Otkriven još jedan bitan detalj u američkim obavještajnim dokumentima: Kina ima supersonične špijunske dronove

Procurjeli američki obavještajni dokumenti otkrili su i da kineska vojska ima vrlo upotrebljive vojne dronove, koji mogu letjeti i tri puta brže od brzine zvuka. To je samo još jedan razlog za brigu zapadnih vojnih analitičara.

Branimir Vorša | 20.04.2023. / 15:10

WZ-8
WZ-8 (Foto: Afp)

Kineski vojni dron WZ-8 predstavljen je još 2019. godine, tijekom 70. godišnjice osnutka Narodne Republike Kine, no malo je vojnih analitičara vjerovalo da je u to vrijeme taj dron bio potpuno funkcionalan. No izvješće o američkim vojnim obavještajnim dokumentima koji su procurili u javnost, a dokopao ih se Washington Post, otkrilo je da je WZ-8 itekako funkcionalan.

Slika nije dostupna Kina lansirala novi meteorološki satelit, Tajvan  zatvorio svoj zračni prostor

U spomenutim dokumentima uključene su i putanje leta tog kineskog špijunskog drona, kao i kineski bombarder korišten za njegovo lansiranje u zraku.

Satelitske snimke uključene u dokumente, od 9. kolovoza 2022., pokazuju dva izviđačka drona WZ-8 na raketni pogon u zračnoj bazi udaljenoj otprilike 560 kilometara od Šangaja, izvijestio je Washington Post. WZ-8 dronovi sposobni su putovati tri puta brže od zvuka, prema istim dokumentima.

Bespilotne letjelice mogle bi pomoći Kini u mapiranju situacije na tlu u stvarnom vremenu, što bi im strateški pomoglo ili omogućilo raketne napade velike brzine u sukobu, izvijestio je Washington Post, prvenstveno misleći na otvorene tenzije s Tajvanom.

Kina i SAD, ilustracija Ova je zemlja preuzela vodeće mjesto u ključnim novim tehnologijama u svijetu i pokazala koliko ostali zaostaju

Tajvanske zračne snage imaju mnoštvo otvorenih ranjivosti protiv potencijalne kineske invazije. Vrlo je vjerojatno da bi Peking brzo postigao zračnu nadmoć ako krene u rat preko tjesnaca, piše pak Business Insider.

Washington Post je prvi izvijestio i o tajnom dokumentu, koji ukazuje da kineska vojska radi tehnološki napredak sa svojim programima nadzora koji bi mogli pomoći zemlji gađati američke ratne brodove oko Tajvana i vojne baze u regiji.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti