Ova je zemlja preuzela vodeće mjesto u ključnim novim tehnologijama u svijetu i pokazala koliko ostali zaostaju

Postigla je „nevjerojatno vodstvo u strateški važnim istraživanjima" u okviru vladinih programa, naglasio je institut.

Hina | 02.03.2023. / 11:50

Kina i SAD, ilustracija (Foto: Getty Images)

  Kina je u „nevjerojatnom vodstvu” u 37 od 44 strateški važne i nove tehnologije na područjima koja uključuju obranu, energetiku i biologiju, utvrdio je australski institut, upozorivši da zapadne zemlje zaostaju u globalnom natjecanju u istraživanju.

Na nekim je područjima svih deset najboljih svjetskih istraživačkih institucija smješteno u Kini, naglasio je Australski institut za stratešku politiku (ASPI), sažimajući rezultate istraživanja koje je financiralo američko ministarstvo vanjskih poslova.

Trag satelita Starlink na noćnom nebu Kinezima jako smeta Starlink, evo što sve planiraju poduzeti u rješavanju tog problema

SAD je na brojnim područjima zauzeo drugo mjesto, a još uvijek vodi u istraživanjima u računalstvu visokih performansi, kvantnom računalstvu, malim satelitima i cjepivima, pokazalo je istraživanje ASPI-ja.

U proteklih pet godina Kina je proizvela 48,49 posto važnih svjetskih istraživačkih radova o sofisticiranim zrakoplovnim motorima, uključujući hipersonične, i sjedište je sedam od 10 najboljih svjetskih istraživačkih institucija, stoji u istraživanju.

Kineska akademija znanosti zauzela je prvo ili drugo mjesto u većini od 44 tehnologije koje je istraživanje pratilo, uključujući obranu, svemir, robotiku, energiju, okoliš, biotehnologiju, umjetnu inteligenciju (AI), napredne materijale i kvantnu tehnologiju.

Zapadne demokracije gube u globalnom tehnološkom natjecanju, uključujući utrku u znanstvenim i istraživačkim otkrićima, utvrdio je australski institut, pozivajući vlade da više ulažu u istraživanja.

Kineski ICBM projektili DF-41 Kina nadmašila SAD u broju raketnih silosa za interkontinentalne nuklearne balističke rakete

Kina je postigla „nevjerojatno vodstvo u strateški važnim istraživanjima" u okviru vladinih programa, naglasio je institut.

ASPI je analizirao najčešće citirane znanstvene radove za koje vjeruje da će najvjerojatnije rezultirati patentima.

Kina će vjerojatno izgraditi monopol na 10 područja, uključujući sintetičku biologiju u kojoj čini trećinu svih istraživanja, i električne baterije, 5G i nano industrijsku proizvodnju.

Zahvaljujući istraživanjima fotonskih senzora i kvantne komunikacije, Kina bi mogla postati "nevidljiva" za zapadne obavještajne službe, uključujući one „Pet očiju” – Velike Britanije, SAD-a, Australije, Kanade i Novog Zelanda, upozorili su autori.

Autori istraživanja pozivaju demokratske zemlje da češće surađuju kako bi stvorile sigurne opskrbne lance i „brže krenule u smjeru strateškog ključnog tehnološkog napretka”.

Poluvodiči, ilustracija Još dvije zemlje pridružit će se SAD-u u ograničenju izvoza čipova Kini

Kina intenzivira istraživanja znanjem stečenim u inozemstvu, utvrdio je australski institut, dodavši da podaci pokazuju da se petina najboljih kineskih istraživača obrazovala u članicama skupine „Pet očiju”.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti