Još dvije zemlje pridružit će se SAD-u u ograničenju izvoza čipova Kini

Japan i Nizozemska uskoro će se, nakon inzistiranja Washingtona, pridružiti SAD-u u ograničenju izvoza opreme za proizvodnju poluvodiča Kini, izvijestio je Bloomberg, prenosi Reuters.

Hina | 27.01.2023. / 09:11

Poluvodiči, ilustracija (Foto: Getty Images)

Razgovori između zemalja završit će već u petak, a Nizozemska će ograničiti tvrtki ASML prodaju Kini strojeva koji se koriste za izradu određenih vrsta naprednih čipova, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na upućene izvore.

Slika nije dostupna Najvažniji resurs za budućnost svijeta: Šef Intela objasnio što će postati veći geopolitički faktor u odnosu na naftu

Nizozemska tvrtka proizvodi strojeve u Europi, s malo američkih dijelova, ali američka ministrica trgovine Gina Raimondo izjavila je 3. studenoga da očekuje da savezničke zemlje, uključujući Nizozemsku, slijede politiku SAD-a.

Japan će uvesti sličnu restrikciju tvrtki Nikon, navodi Bloomberg.

Reutersovi izvori kažu da bi dogovor između nizozemskih i američkih dužnosnika mogao biti postignut do kraja mjeseca. Predstavnici dviju zemalja razgovarat će u Washingtonu u petak.

Spomenuti bi scenarij predstavljao važnu diplomatsku pobjedu za administraciju američkog predsjednika Joea Bidena koja je u listopadu objavila sveobuhvatne sankcije kineskom pristupu američkoj tehnologiji za proizvodnju čipova kako bi ograničila kineski tehnološki i vojni napredak.

Bez japanske ili nizozemske suradnje američke bi se kompanije našle u nepovoljnom položaju.

Poluvodiči, ilustracija Alternativa azijskim proizvođačima: Sjevernoameričke države kreću u jačanje industrije poluvodiča

Razgovarali smo sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama o režimu kontrole izvoza, rekao je novinarima u petak Yasutoshi Nishimura, japanski ministar gospodarstva, trgovine i industrije.

Sve mjere provodit ćemo u skladu s našim Zakonom o deviznom poslovanju i kroz međunarodnu suradnju, dodao je. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti