Alternativa azijskim proizvođačima: Sjevernoameričke države kreću u jačanje industrije poluvodiča

SAD, Kanada i Meksiko žele udružiti snage kako bi smanjili ovisnost o azijskim dobavljačima.

Hina | 11.01.2023. / 08:43

Poluvodiči, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Sjedinjene Države, Meksiko i Kanada poduzet će korake za jačanje sjevernoameričke industrije poluvodiča, objavila je Bijela kuća u utorak, uoči sastanka čelnika triju zemalja koje pokušavaju riješiti spor oko energetske politike Meksika.

U priopćenju uoči sastanka čelnika triju zemalja u prijestolnici Meksika, Bijela kuća je objavila da će SAD, Kanada i Meksiko u prvoj polovici ove godine organizirati forum o poluvodičima kako bi se povećale investicije u taj strateški važan sektor visoke tehnologije.

Kanada, SAD i Meksiko će koordinirati dobavne lance kako bi identificirali potrebe i prilike za investicije u proizvodnji tih čipova koji se koriste u brojnim industrijama, od telekomunikacija i proizvodnje automobila, do obrane.

TSMC Tajvanski TSMC planira uložiti 40 milijardi dolara u izgradnju tvornice čipova u SAD-u

Meksiko se nada imati koristi od pokušaja Washingtona da smanji ovisnost o azijskim proizvođačima.

Prošle godine SAD je pozvao tu latinoameričku zemlju da se pridruži više milijardi dolara vrijednom projektu poticanja proizvodnje poluvodiča kako bi SAD u tom segmentu konkurirao Kini, piše Reuters.

Energetski spor

Industrijom poluvodiča dugo je dominirala Azija, a zastoji tijekom pandemije COVID-19 stvorile su kaos u sjevernoameričkim dobavnim lancima.

Nade Meksika da izvuče dobrobiti iz jačanja industrije poluvodiča potkopane su energetskim sporom s Washingtonom i Ottawom koji se žale da južni susjed stavlja njihove investitore u nepovoljni položaj.

Taj je spor središnja točka sastanka, a Kanada je ponedjeljak ponovno pokrenula to pitanje.

SAD i Kanada službeno su podignuli tužbu protiv Meksika za nepoštivanje Sjevernoameričkog trgovinskog sporazuma.

Slika nije dostupna Ressler: Akt o čipovima prilika je da Europa, ali i Hrvatska postanu konkurentnije i inovativnije na svjetskom tržištu

Washington i Ottawa smatraju da politika jačanja državne uloge u energetskom sektoru meksičkog predsjednika šteti stranim ulagačima i otežava razvoj čiste energije.

Američki predsjednik Joe Biden i kanadski premijer Justin Trudeau mogli bi privatno izraziti zabrinutost Andresu Manuelu Lopezu Obradoru u vezi s energetskim reformama, no u javnosti će vjerojatno naglasiti potencijal za bližu suradnju, ocjenjuje Reuters.

Na skupu kasnije u utorak po srednjoeueropskom vremenu očekuje se da će čelnici sjevernoameričkih država ostaviti po strani tinjajuće trgovinske napetosti i potražiti dublju gospodarsku integraciju na skupu koji se neformalno naziva "Tri amigosa".

Dok su napori za rješavanje problema migracije i krijumčarenja droge dominirali bilateralnim sastankom između Lopeza Obradora i Bidena u ponedjeljak, očekuje se da će se fokus okrenuti prema gospodarstvu kada im se pridruži i Trudeau.

Jačanje regionalnih gospodarskih veza "omogućuje Sjedinjenim Državama da budu proizvodna sila o kojoj je predsjednik Biden govorio, ali je također dobitna kombinacija za Meksiko i Kanadu", rekao je novinarima savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Slika nije dostupna Kinezi optužuju SAD zbog novog zakona: Predstavlja “mentalitet hladnog rata” i prijetnju kineskom biznisu

Nadalje, to "smanjuje našu ovisnost o drugim zemljama i drugim dijelovima svijeta koji ne dijele nužno iste vrijednosti koje mi dijelimo s našim partnerima, ovdje u Sjevernoj Americi", dodao je.

Biden je oživio razgovore "Tri amigosa" 2021., nastojeći ojačati suradnju nakon što je njegov prethodnik Donald Trump odgodio regionalni samit.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti