Kinezi optužuju SAD zbog novog zakona: Predstavlja “mentalitet hladnog rata” i prijetnju kineskom biznisu

Amerikanci će dati velike subvencije kompanijama koje proizvode čipove, što bi značilo da će se manje oslanjati na Kinu i Tajvan.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.08.2022. / 13:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Amerikanci više ne žele biti toliko ovisni o čipovima koji dolaze s Dalekog istoka, a koji su bitna komponenta brojnih tehnoloških uređaja koje danas koristimo i bez kojih nam je život postao nezamisliv. Situacija s koronavirusom, odnosno nestašicama kao posljedicama zaključavanja, kao i potencijalni kinesko-tajvanski sukob upozorenje su SAD-u da moraju što prije smanjiti tu ovisnost i osloniti se na domaću proizvodnju.

Slika nije dostupna Zbog nestašice čipova, proizvođači automobila mijenjaju politiku i kreću u zanimljiva partnerstva

To neće biti brzo, niti jeftino, no ovaj je tjedan napravljen prvi i to veliki korak u tom smjeru. Predsjednik SAD-a Joe Biden potpisao je zakon koji će tijekom sljedećih godina omogućiti subvencije veće od 50 milijardi dolara za istraživanje i razvoj te proizvodnju čipova na američkom tlu. Budućnost će biti napravljena u SAD-u, rekao je prilikom potpisivanja zakona Biden.

Ovaj zakon, naravno, ne sviđa se Kini jer to dugoročno znači veliko smanjenje potražnje za čipovima koji se proizvode u toj zemlji. Kako je komentirao glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin, zakon predstavlja prijetnju za kineski biznis i trgovinu općenito, a mogao bi uzrokovati potpunu disrupciju međunarodne trgovine i globalnih lanaca nabave koji su se tek u posljednje vrijeme počeli oporavljati.

Kina se oštro protivi tome, rekao je Wenbin za zakon koji je Biden potpisao te je naglasio kako dijelovi tog zakona utječu i na investicija kompanije, kao i njihove gospodarske i investicijske aktivnosti u Kini. Iz kineske ambasade u Washingtonu za zakon su rekli da predstavlja “mentalitet hladnog rata”.

Čipovi Utjecaj inflacije i pada potražnje: Analitičari očekuju smanjenje prodaje čipova

Na Reutersu kažu kako zakonodavci u SAD-u obično ne daju podršku za takve subvencije privatnim kompanijama, no podsjećaju kako su Kinezi i EU dali milijarde dolara svojim tvrtkama koje proizvode čipove te kako bi nestašica čipova i problemi s njihovim lancima nabave predstavljali sigurnosni problem za SAD. Biden je posebno izdvojio činjenicu što se čipovi koriste i u oružju poput projektila Javelin pa nije čudo što je Kineska komunistička partija aktivno lobirala protiv tog zakona.

Izvor: AP News

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti