Utjecaj inflacije i pada potražnje: Analitičari očekuju smanjenje prodaje čipova

Nakon što smo dugo vremena čitali o nestašici čipova, sada se situacija na tržištu polako mijenja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.07.2022. / 12:57

Čipovi (Foto: Afp)

Tijekom pandemije porasla je potražnja za potrošačkom elektronikom. Zbog više vremena koje su ljudi provodili u svoja četiri zida počeli su kupovati telefone, tablete, računala, konzole i druge uređaje za čiju su proizvodnju potrebni čipovi. Također, danas se i u drugim uređajima, ali i u automobilima koristi sve više čipova, a takva velika potražnja dovela je do nestašica čipova, kašnjenja isporuka i povećanja cijena.

Slika nije dostupna Je li najgore prošlo? Iz Volva imaju dobre vijesti o krizi s nestašicom čipova

Stručnjaci su predviđali kako će se povećana potražnja, a time i nestašica čipova nastaviti i tijekom 2023., možda i 2024., dok su Europa i SAD najavili subvencije za proizvođače čipova koji će graditi tvornice na teritoriju europskih zemalja, odnosno Amerike.

No posljednjih mjeseci, pogotovo nakon početka rusko-ukrajinskog rata, velike inflacije i energetske krize zbog koje se i dalje mnogi pitaju kakva će biti (europska) zima, došlo je do smanjena potražnje za uređajima potrošačke elektronike poput pametnih telefona i osobnih računala. Isporuka telefona ove bi godine tako mogla biti manja u odnosu na prošlu godinu, što bi moglo utjecati na prodaju poluvodiča na globalnom tržištu, kao i na smanjenje cijena.

Prema procjenama Gartnera, ove bi godine rast prodaje trebao usporiti - ranije se očekivalo da će rast iznositi 13,6 posto, a sada ta procjena iznosi 7,4 posto. Prošle godine rast je iznosio čak više od 26 posto, a za sljedeću godinu očekuje se pad od oko 2,5 posto. Brojke bi lako mogle biti još gore od toga, no sljedeće godine očekujemo da će dosegnuti dno, dok bi oporavak ponovno počeo 2024., komentirao je za Reuters potpredsjednik Gartnera Richard Gordon.

Slika nije dostupna Nokia očekuje manje problema sa čipovima u drugoj polovini godine

Dok neke kompanije poput Volva, Hyundaija i Nokije već osjećaju stabilizaciju, odnosno kraj nestašica čipova, u nekim sektorima poput 5G opreme, i dalje postoje problemi s opskrbom. Ipak, prema Gordonu, i ta bi se situacija trebala smiriti u prvoj polovici sljedeće godine.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti