Najveći mobilni proizvođač smanjuje proizvodnju telefona za čak 30 milijuna

Posljednje informacije govore kako je Samsung smanjio proizvodnju pametnih telefona za 30 milijuna, dok je Apple odustao od planiranog povećanja proizvodnje za ovu godinu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.05.2022. / 08:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Proteklih više od dvije godine bile su turbulentne s brojnim problemima izazvanim pandemijom koronavirusa, globalnim lancima nabave, nestašicom čipova, a u posljednjih nekoliko mjeseci situaciju je dodatno zakomplicirao rat u Ukrajini. Inflacija je u konstantnom rastu te možemo očekivati daljnji rast cijena brojnih proizvoda, a mnogi se pitaju kakva će nam biti zima s obzirom na to da Europa uvelike ovisi o ruskom plinu.

Slika nije dostupna Zbog lockdowna u Kini Apple bi mogao kasniti s razvojem novog iPhonea

Svi ti faktori odražavaju se, među inim, i na tržište pametnih telefona, a što ove godine možemo očekivati na njemu najbolje možemo vidjeti na primjeru dviju najvećih mobilnih kompanija.

Južnokorejski Samsung godinama drži prvo mjesto po prodaji pametnih telefona, uz povremene prekide kada tu njihovu dominaciju prekine Apple. Prema prošlotjednom izvještaju azijskih medija, iz ove su tvrtke obavijestili partnere kako će za 2022. smanjiti planiranu proizvodnju smartphonea za čak 30 milijuna.

Prema prvotnim planovima za ovu godinu, koji su doneseni prije početka ruske invazije na Ukrajinu, proizvodnja Samsungovih telefona trebala je iznositi oko 310 milijuna, no sada su taj plan smanjili i planiraju proizvesti 280 milijuna smartphonea. Treba naglasiti kako je riječ o izvještaju medija kojeg iz Samsunga nisu htjeli komentirati.

Slika nije dostupna Zbog poskupljenja čipova analitičari očekuju nova povećanje cijena proizvoda

Što se Apple tiče, on neće smanjivati proizvodnju smartphonea, no čini se kako su odustali od planiranog povećanja proizvodnje. Za ovu godinu tako su planirali proizvodnju dodatnih 20 milijuna telefona, ali proizvodnja bi ipak trebala ostati slična kao i tijekom 2021.

Izvor: Tech Crunch
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti