Zbog lockdowna u Kini Apple bi mogao kasniti s razvojem novog iPhonea

Zbog korone i rata u Ukrajini tržište se nikako ne može ustabiliti tako da kašnjenja više i nisu neko iznenađenje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.05.2022. / 10:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prvi lockdown u Kini, a zatim i u drugim državama diljem svijeta nakon izbijanja pandemije novog koronavirusa izazvao je do sada nezabilježene poremećaje u proizvodnji i logistici, što je rezultiralo, među inim, velikim nestašicama i kašnjenjem isporuka proizvoda.

Foxconn Apple namjerava dio proizvodnje prebaciti iz Kine u Vijetnam i Indiju

Taman kada se činilo da se situacija u svijetu počela stabilizirati, počeo je rat u Ukrajini, dok je Kina nakon pojave malog broja slučaja zaraze ponovno uvela lockdown. Iako se čini da posljedice neće biti toliko snažne kao tijekom prvog lockdowna kada je skoro pa sve stalo, one će se sigurno osjetiti na tržištu.

Jedna od tvrtki koja bi ih mogla osjetiti jest i Apple, čiji je proizvođač komponenti Pegatron ranije ove godine morao zatvoriti svoje tvornice u Šangaju i Kunshanu. Prema posljednjim informacijama koje dolaze iz više izvora dobro upoznatih sa situacijom, novo kinesko zatvaranje poremetilo je planirani raspored za najmanje jedan model novog iPhonea pa su iz američke kompanije poručili svim proizvođačima komponenata da požure s razvojem iPhonea.

Apple je prošli mjesec upozorio na potencijalne probleme koji im prijete do kraja godine, a njihovi su uzroci kinesko zaključavanje i rat u Ukrajini, što bi ih moglo stajati čak do 8 milijardi dolara tijekom ovog kvartala.

iPhone 11 Apple priprema savitljivi telefon, no ima jedno veliko iznenađenje

Trenutačno s razvojem najmanje jednog modela kasne tri tjedna, a ako uspiju ubrzati proces razvoja do kraja sljedećeg mjeseca, možda će telefon i biti spreman za masovnu proizvodnju do kraja rujna. Ako ne onda možemo očekivati da će najmanje jedan od četiri modela iPhonea koja Apple namjerava predstaviti u rujnu u prodaji pojaviti kasnije od planiranog.

Izvor: Nikkei

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti