Zbog poskupljenja čipova analitičari očekuju nova povećanje cijena proizvoda

Brojni su razlozi poskupljenja proizvodnje čipova - od većih cijena kemikalija, preko povećanih troškova rada, inflacije itd.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.05.2022. / 12:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci svjedočimo velikom povećanju cijena u trgovinama, a čini se kako još nismo blizu vrhunca te da će cijene nekih proizvoda i dalje ići gore. Među inim, možemo očekivati i poskupljenje čipova, odnosno svih proizvoda u koje se ugrađuju.

Čipovi Španjolska želi postati vodeća lokacija u Europi za proizvodnju mikročipova

To su pokazali podaci analitičke tvrtke Bain iz koje kažu da najveći svjetski proizvođači čipova, uključujući i Intel, Samsung i Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) razmišljaju o novom povećanju cijena, što će povući i nova poskupljenja potrošačke elektronike.

Analitičar Peter Hanbury u razgovoru za CNBC rekao je kako su proizvođači čipova već povećali svoje cijene prošle godine između 10 i 20 posto te očekuje da se to povećanje nastavi i ove godine. Srećom, ono ne bi trebalo biti tako veliko i očekuje porast od pet do sedam posto. S kontinuiranom nestašicom čipova, proizvođači čipova mogu naplatiti premium cijene klijentima koji žele osigurati svoje zalihe, komentirao je Hanbury. Ipak, očekuje da će se do kraja godine problemi s nestašicama početi smirivati.

Kao razloge novog poskupljenja navodi poskupljenje kemikalija potrebnih za proizvodnju čipova, ali i nestašicu radne snage potrebne za izgradnju novih tvornica, što je dovelo do povećanja cijena rada. Također, kako tvrtke planiraju širenja i nova ulaganja, potrebno je više novaca te će se sve spomenuto odraziti i na cijenu proizvodnje.

Slika nije dostupna Ford i GM zaustavljaju proizvodnju automobila u dvije tvornice

Analitičar Forestera Glenn O’Donnell kao dodatne razloge povećanja cijena navodi i inflaciju te povećanje cijena energenata te napominje da se proizvodnju čipova troši velika količina energije. Zbog svega toga u budućnosti očekuje povećanje prodajnih cijena računala, automobila, igračaka, potrošačke elektronike, kućanskih i drugih uređaja.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti