Ford i GM zaustavljaju proizvodnju automobila u dvije tvornice

Situacija na automobilskom tržištu se ne poboljšava - i dalje nema dovoljno čipova i komponenti za proizvodnju, zbog čega dolazi i do prekida proizvodnje u nekim tvornicama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.04.2022. / 08:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Problemi s nestašicom čipova traju već neko vrijeme, a situaciju je dodatno zakomplicirao rat u Ukrajini, kao i novi val koronavirusa u Kini, koji će utjecati na ionako poremećene globalne lance nabave. Posljednje žrtve nestašica na tržištu su Ford i General Motors koji će privremeno morati zaustaviti proizvodnju u svoje dvije tvornice.

Slika nije dostupna Nema čipova, nema problema: Ford će isporučiti svoje modele Explorer bez nekih komponenata

Iz Forda su tako objavili da će sljedećeg tjedna prekinuti proizvodnju u svojoj tvornici Flat Rock Assembly Plant u Michiganu u kojoj proizvode modele Mustanga. Što se ostalih tvornica u Sjevernoj Americi tiče, one će nastaviti s radom bez prekida, barem za sada. Američki automobilski div prošlog je mjeseca upozorio na probleme nestašice čipova zbog kojih u ovom kvartalu očekuju pad proizvodnje vozila. Zbog istog problema već su morali na jedan tjedan zaustaviti proizvodnju u tvornici u Kansasu u kojoj se proizvode pickupovi F-150.

GM će privremeno proizvodnju zaustaviti u tvornici Lansing Grand Riveru, gdje s proizvodnih traka izlaze modeli Cadillac GT4, Cadillac CT5 i Chevrolet Camaro. Dok su iz Forda kao razlog prekida proizvodnje naveli nestašicu čipova, iz GM-a kažu da će u tvornici privremeno zaustaviti rad zbog nedostatka dijelova, no ne zbog nedostatka čipova - nisu objavili o čemu se konkretno radi.

Slika nije dostupna Ford najavio velika ulaganja u elektrifikaciju

Inače, GM je prošlog tjedna najavio i prekid proizvodnje na dva tjedna u tvornici u Indiani - razlog za taj prekid je nestašica čipova.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti