Često se kaže kako su podaci nova nafta, no ako pitate izvršnog direktora Intela Pata Gelsingera, on naftu uspoređuje s - čipovima. Tijekom intervjua za CNBC, objasnio je kako gleda na budućnost ovog tržišta te što bi se trebalo napraviti kako se u budućnosti izbjegla situacija u kojoj se svijet sada nalazi, a to je prevelika ovisnost o ruskom plinu i nafti, kojih se ne žele odreći usprkos agresiji na Ukrajinu.

Čipovi “Malo smo zabrinuti”: Kako će se rusko-ukrajinska kriza odraziti na globalnu nestašicu čipova?

Sličnu ulogu kakvu nafta ima u geopolitičkim odnosima posljednjih desetljeća, u budućnosti bi mogli imati čipovi i zato će za “digitalnu budućnost” od velike važnosti biti mjesta na kojima se nalaze tvornice čipova.

Izgradimo ih gdje ih mi želimo i sami definirajmo svijet kojeg želimo biti dio u SAD-u i Europi, rekao je prvi čovjek Intela. Trenutačno se najviše čipova proizvodi na Tajvanu, no oko njega postoje potencijalni veliki sigurnosni problemi i bojazan od kineske vojne akcije. Pitanje je što bi se u tom slučaju dogodilo s globalnom opskrbom čipova koja je ionako zadnjih godina zbog koronavirusa u potpunosti poremećena te vladaju nestašice.

Od kad je Gelsinger preuzeo mjesto izvršnog direktora, jedan od njegovih ciljeva jest geografska diverzifikacija proizvodnje čipova, kako bi imali alternative u slučaju poremećaja i problema na tržištima. On, odnosno Intel zato se okreću SAD-u i Europi te se nada kako će im se omogućiti i državne subvencije koje bi pomogle u gradnji tvornica koje planiraju. Nedavno su tako najavili gradnju novih tvornica čipova na području SAD-a i Europe, a već su počeli raditi i dvije tvornice u Arizoni.

Boschevi poluvodiči Bosch ulaže više od 250 milijuna eura u širenje proizvodnje čipova u Njemačkoj

U razgovoru s novinarima prvi čovjek Intela dotakao se i situacije u Ukrajini, humanitarne katastrofe i njenih gospodarskih posljedica. Iako taj sukob nije u centru lanca nabave za čipove, on samo potiče geopolitičku nestabilnost te hitnost oko izgradnje lanca nabave koji će biti geografski balansiran između SAD-a, Europe i Azije.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju