Intel gradi veliku tvornicu čipova u Njemačkoj

Američki tehnološki div Intel najavio je u utorak da će u Njemačkoj izgraditi veliki kompleks za proizvodnju čipova, u prvoj fazi planiranih ulaganja u Europi koja bi u idućih deset godina trebala dosegnuti 88 milijardi dolara.

Hina | 16.03.2022. / 11:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prva faza predviđa 33 milijarde eura ulaganja, uključujući 17 milijardi eura za pogone u Njemačkoj, koji bi trebali podmiriti rastuću potražnju za čipovima za računala, automobile, pametne telefone i druge uređaje i dugoročno smanjiti ovisnost Europe o azijskim dobavljačima.

U rujnu prošle godine izvršni direktor Intela Pat Gelsinger najavio je 88 milijardi dolara ulaganja u Europu u idućih deset godina, odgovorivši na poruke europskih čelnika da planiraju povećati kapacitete za proizvodnju čipova i smanjiti ovisnost o vanjskim izvorima nabave.

U utorak Intel je najavio gradnju dvije tvornice u njemačkom Magdeburgu, čime će otvoriti 7.000 radnih mjesta u građevini, 3.000 stalnih radnih mjesta za vlastite potrebe i još desetke tisuća radnih mjesta kod dobavljača i partnera, navodi se u izvješću.

Dodatnih 12 milijardi eura uložit će u pogone u Irskoj, čime će ukupna Intelova ulaganja u tu članicu EU-a premašiti 30 milijardi eura.

Pregovaraju i s Italijom, o potencijalnom ulaganju do 4,5 milijardi eura u inženjerski centar za podršku u proizvodnji čipova koji planiraju otvoriti između 2025. i 2027. godine.

U Francuskoj Intel planira izgraditi svoje novo europsko istraživačko središte, u sklopu kojeg će otvoriti 1.000 novih visokotehnoloških radnih mjesta.

Izbor je pao na te lokacije nakon što su neke vlade u EU, uključujući talijansku, ponudile američkom divu velike poticaje kako bi privukle njegova ulaganja, ističe Reuters.

Raspoređivanje tvornica na više zemalja moglo bi mu osigurati više subvencija, iako će o državnoj pomoći morati pregovarati sa svakom zemljom posebno, rekao je novinarima europski povjerenik za industriju Thierry Breton.

Europska komisija razgovara i s drugim proizvođačima čipova i nada se novim sličnim najavama u narednim mjesecima, rekao je Breton, ne iznoseći pojedinosti. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti