Bosch ulaže više od 250 milijuna eura u širenje proizvodnje čipova u Njemačkoj

Uz već najavljenih 400 milijuna, dodatno će se uložiti 250 milijuna eura u stvaranje novog proizvodnog prostora u Njemačkoj.

Martina Čizmić | 24.02.2022. / 15:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bosch je objavio kako planira dodatno proširiti svoju tvornicu poluvodičkih pločica u Reutlingenu kao dodatni potez u borbi protiv trenutačne svjetske nestašice čipova. Od sada do 2025. godine u stvaranje novog proizvodnog prostora i potrebnih objekata za čiste sobe uložit će se više od 250 milijuna eura. To će, ističu u Boschu, omogućiti zadovoljavanje sve veće potražnje za čipovima koji se upotrebljavaju u području mobilnosti i interneta stvari.

Sustavno širimo svoje kapacitete za proizvodnju poluvodiča u Reutlingenu, rekao je dr. Stefan Hartung, predsjednik Upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH. Osim što će novo ulaganje ojačati naš položaj među konkurencijom, također će koristiti našim klijentima i pomoći u borbi protiv krize u opskrbnom lancu poluvodiča.

Slika nije dostupna Infineon ulaže više od dvije milijarde eura u proizvodnju poluvodiča u Maleziji

Izgradnjom novog proširenja u Reutlingenu stvorit će se dodatnih 3600 kvadratnih metara ultramodernog prostora za čiste sobe. Taj će dodatni kapacitet od 2025. godine proizvoditi poluvodiče koji se temelje na tehnologiji koja je već prisutna u postrojenju u Reutlingenu. Također šire i postojeće postrojenje za opskrbu električnom energijom te će izgraditi dodatni objekt za sustave za opskrbu medijima kojim će se služiti nova i postojeća proizvodna područja. 

Podsjetimo, Bosch je u listopadu 2021. godine najavio da će potrošiti više od 400 milijuna eura samo u 2022. godini na širenje djelatnosti povezane s poluvodičima u Dresdenu i Reutlingenu u Njemačkoj i u Penangu u Maleziji.

Oko 50 milijuna eura od tog iznosa namijenjeno je za tvornicu poluvodičkih pločica u Reutlingenu. Osim toga, najavili su da planiraju uložiti ukupno 150 milijuna eura u stvaranje dodatnog prostora za čiste sobe u postojećim objektima u postrojenju u Reutlingenu između 2021. i 2023. godine. Daljnje širenje lokacije, na kojoj će doći do novog proširenja proizvodnih pogona, sada će nadopuniti te mjere. Sve u svemu, prostor za čiste sobe u Reutlingenu narast će s trenutačnih cca 35 000 kvadratnih metara na više od 44 000 kvadratnih metara do kraja 2025. godine.

Slika nije dostupna Najveća akvizicija u povijesti poluvodiča: AMD i službeno kupio Xilinx

Tvornice poluvodičkih pločica u Reutlingenu rabe 150-milimetarsku i 200-milimetarsku tehnologiju, a postrojenje u Dresdenu proizvodi čipove na 300-milimetarskim poluvodičkim pločicama. Na objema lokacijama upotrebljavaju se najsuvremenije proizvodne metode koje se temelje na kontroli postupka utemeljenog na podacima.

Metode u kojima se rabi umjetna inteligencija zajedno s povezivošću pomogle su nam da u proizvodnji postignemo stalan napredak utemeljen na podacima i time proizvodimo sve bolje i bolje čipove, rekao je Markus Heyn, član Upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH i predsjednik poslovnog područja Rješenja za mobilnost. 

Podsjetimo, poluvodičke komponente koje proizvodi Bosch uključuju integrirane krugove za posebne primjene (ASIC), mikroelektromehaničke sustave (MEMS senzori) i poluvodičke elektroničke elemente, a koriste se u automobilskoj industriji i potrošačkoj elektronici.

Slika nije dostupna Europski odgovor na svjetsku nestašicu: Zakonom o čipovima EU želi postati lider u tehnologiji poluvodiča

Kako bi ublažio probleme s nestašicom čipova, Bosh je razvio proizvodnju čipova od silicijeva karbida, koji se tako proizvode od prosinca 2021. godine. Čipovi izrađeni od tog inovativnog materijala u budućnosti će sigurno igrati sve važniju ulogu u elektromobilnosti, a Bosch je trenutačno  jedini dobavljač automobilske opreme u svijetu koji proizvodi poluvodičke elektroničke elemente od silicijeva karbida.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti