Najveća akvizicija u povijesti poluvodiča: AMD i službeno kupio Xilinx

Iako iz AMD-a nisu službeno objavili kolika je vrijednost cijelog posla, naveli su kako će se AMD-ov TAM sa 80 milijardi dolara popeti na 135 milijardi dolara, uz širenje AMD-ove korisničke baze i diverzifikacija AMD-a na nova tržišta.

Martina Čizmić | 15.02.2022. / 10:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

AMD je objavio kako je službeno završena akvizicija Xilinxa, proizvođača poluvodiča i softvera za napredno računarstvo. Kako su istaknuli iz AMD-a, ovom akvizicijom, koja je službeno najveća u povijesti poluvodiča, stvara se lider u visokoučinkovitom i prilagodljivom računarstvu. 

 

Prema službenim informacijama, poslovanje Xilinxa postat će Adaptive and Embedded Computing Group (AECG), koju će voditi bivši izvršni direktor Xilinxa Victor Peng. AECG će ostati usredotočen na poticanje vodećeg FPGA i Adaptive SoC-a i Embedded planove proizvoda za svoja ključna tržišta, sada s dodatnim opsegom kombinirane tvrtke i mogućnošću ponude proširenog skupa rješenja, uključujući AMD CPU-ove i GPU-ove.

Slika nije dostupna AMD potvrdio Muskovo "pretkazanje": U ovim Teslinim modelima vlasnici će moći vrtjeti najzahtjevnije računalne igre

 

Kupnjom Xilinxa dobili smo vrlo komplementaran skup proizvoda, kupaca i tržišta u kombinaciji s diferenciranim IP-om i talentima svjetske klase kako bi se stvorio lider u industriji visokih performansi i prilagodljivog računarstva. Xilinx nudi vodeće FPGA-ove u industriji, adaptivne SoC-ove, AI akceleratore i softversku ekspertizu koja omogućuje AMD-u da ponudi najjači portfelj visokoučinkovitih i prilagodljivih računalnih rješenja u industriji i uhvati veći udio u tržišnim prilikama od približno 135 milijardi dolara koje vidimo u oblaku i inteligentnim uređajima na rubu (edge computing), istaknula je izvršna direktorica AMD-a Lisa Su.

 

Mario Silveira, korporativni potpredsjednik za EMEA u AMD-u dodao je kako AMD sada ima najširi portfelj proizvoda u industriji vodećih računarskih, grafičkih i prilagodljivih SoC proizvoda

Slika nije dostupna Nakon više od 10 godina čekanja: Alienware lansirao prvo prijenosno računalo temeljeno na AMD-u+

Iako iz AMD-a nisu službeno objavili kolika je vrijednost cijelog posla, naveli su kako će se AMD-ov TAM sa 80 milijardi dolara popeti na 135 milijardi dolara, uz širenje AMD-ove korisničke baze i diverzifikacija AMD-a na nova tržišta. Stoga su procjene kako je cijela akvizicija Xilinxa vrijedna oko 50 milijardi dolara. 

Ističu kako će preuzimanje Xilinxa pružiti priliku za dodatnim strateškim partnerstvima u cijelom nizu industrija, koje će nadopuniti već postojeća AMD-ova partnerstva, ali i donijeti dodatne mogućnosti u naprednom razvoju tehnologije, uključujući vodeću tehnologiju slaganja i pakiranja, tehnologiju čipleta i međusobnog povezivanja, umjetnu inteligenciju i arhitekturu specifične za domenu te najbolje softverske platforme u svojoj vrsti.

Slika nije dostupna AMD kroz svoj fond donirao 12 petaflopa superračunalne snage za istraživanje COVID-19

Analitičari ističu kako će ovo dodatno zaoštriti borbu na tražištu čipova i poluvodiča, na kojem je najveći konkurent AMD-u, Intel. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti