AMD kroz svoj fond donirao 12 petaflopa superračunalne snage za istraživanje COVID-19

AMD je donirao resurse superračunala brojnim znanstvenim institucijama koje istražuju COVID-19.

Martina Čizmić | 21.09.2020. / 10:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Otkako je svijet zahvatila pandemija koronavirusa, brojni su znanstvenici uložili sve svoje napore i resurse u pronalazak lijeka i cjepiva protiv tog virusa. Naporima su se pridružile i brojne velike tehnološke tvrtke koje su donirale svoje tehnologije i resurse znanstvenicima.

Jedna od tih tvrtki je i AMD koji je osnovao fond AMD COVID-19 HPC+ kako bi istraživačkim institucijama omogućili računalne resurse za ubrzanje medicinskih istraživanja o COVID-19 i drugim bolestima. Pored donacija 15 milijuna dolara računalnih sistema visokih performansi, AMD je svojim tehnologijama i tehničkim resursima doprinio udvostručenju performansi sistema "Corona" u Nacionalnom laboratoriju Lawrence Livermore koji se koristi za osiguravanje dodatne računalne snage za molekularno modeliranje u podršci istraživanju COVID-19.

AMD EPYC procesori visokih performansi i Radeon Instinct GPU-ovi će doprinijeti istraživačkim programima usmjerenima na COVID-19 na Sveučilištu Teksas u Austinu, Sveučilištu u Torontu, Stanfordu, UCLA i još 14 institucija širom SAD, Europe i Indije.

U kombinaciji s donacijama NYU-u, MIT-u i Sveučilištu Rice, 12 petaflopa ukupne superračunalne snage iz AMD COVID-19 HPC fonda svrstalo bi se među najbrža superračunala na svijetu.

Radna opterećenja povezana s pandemijom bit će usmjerena prvenstveno na genetiku, razvoj cjepiva, znanost o prijenosu i modeliranje. Projekti će se kretati od evolucionarnog modeliranja virusa i razumijevanja aktivacije vršnog proteina virusa do koje dolazi prije prve interakcije između koronavirusa i ljudske stanice, do simulacija dinamike širenja velikih razmjera kapljica COVID-19 dok putuju zrakom. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti