AMD potvrdio Muskovo "pretkazanje": U ovim Teslinim modelima vlasnici će moći vrtjeti najzahtjevnije računalne igre

Elon Musk je svojedobno tvrdio da će vlasnici Teslinih vozila moći zaigrati i najzahtjevnije računalne igre u svojim automobilima, poput primjerice Cyberpunka 2077, jer će imati gejmersku konfiguraciju od 10 teraflopa u modelima S i X. AMD je sad službeno i potvrdio da će biti zadužen za računalnu snagu Teslinog infotainment sustava.

Branimir Vorša | 01.06.2021. / 17:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

AMD je tijekom prezentacije na Computexu 2021 otkrio da se novi Teslin infotaiment sustav sastoji od AMD Ryzen procesora te AMD-ovog RDNA 2 grafičkog procesora.

Zapravo imamo AMD Ryzen APU koji pogoni infotaiment sustav u oba modela, kao i diskretan RDNA 2 GPU koji se uključuje kad su u pogonu AAA računalne igre te tako pruža 10 teraflopa računalne moći... Radujemo se pružanju odlične platforme za gejmere za AAA računalne igre, rekla je izvršna direktorica AMD-a Lisa Su.

Pravo pitanje je zapravo koliko je taj infotaiment sustav od "10 teraflopa" doista jak, nasuprot postojećim gaming platformama. Odgovor je, nešto slabiji od Sonyjeve Playstation petice, koja isto tako slovi za gaming konfiguraciju od 10 teraflopa.

Najslabiji novi grafički čip AMD-a, Radeon 6600M dolazi s 28CU-a (kontrolnih jedinica) i 1792 shader jedinice, dok spomenuti PS5 ima RDNA 2 grafički procesor s 36CU-a i procjenjenih 2304 shader jedinica.

S druge strane, jači Radeon 6700M ima isti broj CU-a kao i PS5.

No, performanse grafičkog čipa ovise i o softverskoj platformi, poput već spomenute PS5 te Xbox serije X koja ima 12 teraflopa.

Tesla međutim svojih 10 teraflopa možda misli izraditi na Linuxu, što nije nužno prednost ako je riječ o gaming platformama.

Ipak na kraju je pravo pitanje koji će to vlasnik Teslinog modela od cca 80.000 dolara sjediti u vozilu i igrati najzahtjevnije računalne igre?

BIlo kako bilo, Musk je još protekle subote putem Twittera obznanio da od 10. lipnja počinju isporuke Modela S Plaid koji u sebi ima i novi AMD-ov sustav.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti