Apple priprema savitljivi telefon, no ima jedno veliko iznenađenje

Apple bi kao sekundarni ekran na svom savitljivom telefonu mogao koristiti E Ink ekran u boji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.05.2022. / 15:01

iPhone 11 (Foto: AFP)

Glasine o Appleovom savitljivim telefonu već su kružile mrežom proteklih godinu-dvije, a da Cookova tvrtka zaista radi na takvom uređaju, potvrdio je i poznati analitičar Ming-Chi Kuo. No njegovi izvori govore kako će Apple u borbu za osvajanje tog tržišta krenuti s prilično drukčijom taktikom u odnosu na konkurente.

Njihov iPhone Foldable (ili kako će se već zvati), pored klasičnog glavnog ekrana koji će se moći savijati, imat će i dodatni ekran, ali ne LCD ili OLED, već - E ink ekran.

Bill Gates i Warren Buffett Zbog jednog izgubljenog telefona, Warren Buffett donio je vjerojatno najbolju investicijsku odluku

Riječ je o vrsti ekrana na kojoj je prikaz sličan prikazu na novinskom papiru i takav ekran koristi Amazon na svojim čitačima e-knjiga Kindle. Dok Kindle koristi crno-bijeli ekran, iPhone bi trebao koristiti E Ink ekran u boji. Takvi su ekrani, naglašavaju na The Vergeu, u odnosu na klasične ekrane slabije responzivni i prikazuju manje boja, no ono što je važno jest da su - štedljiviji. Upravo je to razlog zbog kojeg je Apple, čini se, spreman na kompromis s takvim ekranom.

U kompaniji vjeruju kako će korisnici ionako za sve važne stvari na tom uređaju koristiti veliki savitljivi ekran, dok će im vanjski ekran ionako koristiti za prikaz nekakvih obavijesti i manje važnih stvari za koje kvaliteta samog ekrana nije toliko bitna.

Upravo zbog toga Kuo vjeruje da su E Ink ekrani idealni kao sekundarni ekrani savitljivih telefona tako da Cookova kompanija s ovim novitetom možda pokrene novi trend na tržištu.

Slika nije dostupna Apple priprema novitet za iPhone 15 o kojem se govori već neko vrijeme

Kada ćemo moći vidjeti kakav uređaj Apple priprema, nije poznato, no čini se da to neće biti tako skoro. Prema nekim prijašnjim podacima, Appleov savitljivi uređaj dijagonale ekrana oko 9 inča ne treba očekivati prije 2025. godine, a navodno pripremaju i još jedan veći uređaj dijagonale ekrana 20 inča kada se otvori. Takav uređaj na tržištu bi se pojavio 2026. ili kasnije.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti