Apple namjerava dio proizvodnje prebaciti iz Kine u Vijetnam i Indiju

Američka kompanija želi smanjiti ovisnost o Kini te će sve više svojih uređaja proizvoditi u drugim zemljama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.05.2022. / 10:31

Foxconn (Foto: AFP)

Nakon što je počela pandemija koronavirusa koja je gotovo paralizirala globalnu logistiku, zemlje sa zapada postale su svjesne da trebaju početi razmišljati o smanjenju ovisnosti o Kini i proizvodima s dalekog istoka. Isti se problem pojavio i proteklih mjeseci kada je Kina ponovno ušla u strogi lockdown koji je uzrokovao kašnjenja i nestašice na tržištima.

Slika nije dostupna Kako bi nastavili s proizvodnjom tijekom lockdowna, kineski radnici u tvornicama moraju provoditi 24 sata dnevno

Dio tvrtki još je ranije počeo razmišljati o diverzifikaciji proizvodnje kako bi bili manje ovisni o Kini. Tada su glavni izazovi bili “rizična geopolitička situacija”, kao i trgovinski rat između Kine i SAD-a zbog kojeg je npr. Huawei od pretendenta za prvo mjesto na globalnoj listi pametnih telefona ispao s liste top 5 mobilnih proizvođača.

Kako bi u budućnosti takve probleme izbjegli, odnosno kako bi smanjili njihove posljedice, iz Applea su odlučili potražiti nova mjesta za proizvodnju svojih uređaja.

Iako su dio proizvodnje već prebacili na druge zemlje, većina gadgeta i uređaja koje Apple prodaje diljem svijeta i dalje se proizvodi i sastavlja u Kini, u tvornicama Foxconna i Pegatrona. Iz Apple su, prema pisanju američkih medija, nedavno obavijestili svoje partnere o namjeri raspodjele proizvodnje u druge zemlje pored Kine, prvenstveno u Vijetnam i Indiju. Takva tranzicija, naravno, neće biti niti brza, niti jednostavna jer Kina Appleu, ali i drugim tvrtkama, pruža veliki broj jeftinih i kvalitetnih radnika.

Foxconn Gotovo je s danima u kojima je Kina bila "svjetska tvornica"

Dio proizvodnje iPhonea već se prebacio u Indiju te je Foxconn otvorio tvornice za proizvodnju Appleovih uređaja i u toj zemlji. Trenutačno se u njima proizvode uređaji isključivo za lokalno tržište, no Apple i Foxconn planiraju daljnju ekspanziju i povećanje proizvodnje kako bi se proizvodi napravljeni “made in India” mogli prodavati na globalnom tržištu.

Izvor: Cnet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti