Kada je nakon izbijanja pandemije cijeli svijet na neko vrijeme stao, uključujući i brojne narudžbe i pošiljke iz Kine, dio analitičara zaključio je kako će u budućnosti dio zemalja morati razmisliti o vlastitoj proizvodnji u određenim industrijama, kako ne bi morale toliko ovisiti o uvozu. Da su promjene u distribuciji i lokaciji proizvodnje nužne pokazao je također i sukob s Kinom koji je pokrenuo Trump nametnuvši nove carine za robu s Dalekog istoka.

Slika nije dostupna Kineska "tvornica iPhonea" ponovno otvara vrata, a radnike pokušava privući nagradama od 1000 dolara

Sve to ukazuje, rekao je predsjednik Foxconna Young Li, na to da su dani Kine kao svjetske tvornice - završeni. S njihovih proizvodnih traka izlaze proizvodi brojnih svjetskih tehnoloških kompanija - od Appleovih iPhonea preko igraćih konzola do računala. Većina proizvodnje odvija se u 12 tvornica smještenih u kineskim gradovima, no kompanija pokušava dio proizvodnje preseliti i izvan Kine. Prošle godine četvrtina proizvodnje obavljala se upravo u tvornicama izvan Kine, dok je ove godine taj udio porastao na 30 posto.

U kompaniji namjeravaju nastaviti sa širenjem na međunarodna tržišta i zemlje poput Indije, Vijetnama, Meksika, Brazila, pa čak i SAD-a. U budućnosti čak možemo očekivati kako će Foxconn imati dva različita proizvodna lanca - jedan za kinesko tržište, a drugi za SAD. Za neke odluke o budućnosti poslovanja ulogu bi mogli imati i američki predsjednički izbori jer ako Trump ponovno pobijedi, može se očekivati daljnji pritisak na Kinu i nove carinske tarife, što bi moglo ubrzati proces seljenja proizvodnje Foxconna u druge zemlje.

Huawei Posljedice Trumpova udara: Zaustavljaju se proizvodne linije Huaweijevih telefona

Kao i na većinu kompanija diljem svijeta, pandemija je utjecala i na veliki pad prihoda Foxconna u prvom kvartalu ove godine, no u posljednjem kvartalu situacija se ipak popravila. Objavljeni rezultati bolji su od očekivanja analitičara te je na krilima odlične prodaje Appleovih proizvoda, kao i povećane potražnje za hardverom milijuna ljudi kojima su trebala nova računala i oprema za rad od kuće, kompanija ostvarila neočekivan profit.

Izvor: PC Mag

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju