Nokia očekuje manje problema sa čipovima u drugoj polovini godine

Ponuda poluvodiča izgubila je korak s potražnjom na vrhuncu pandemije 2020., a nestašica je pritisnula niz sektora, uključujući i proizvođače telekomunikacijske opreme i uređaja.

Hina | 21.07.2022. / 13:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia poručio je u četvrtak da očekuje stišavanje problema s nabavom poluvodiča prema kraju godine, izvijestivši da mu je dobit u drugom tromjesečju poduprla potražnja za 5G mrežama.

Ponuda poluvodiča izgubila je korak s potražnjom na vrhuncu pandemije 2020., a nestašica je pritisnula niz sektora, uključujući i proizvođače telekomunikacijske opreme i uređaja.

Potražnja za čipovima trebala bi popustiti krajem godine, kako se prodaja pametnih telefona i osobnih računala bude smanjivala zbog smanjene kupovne moći građana u razdoblju visoke inflacije, a to će značiti više čipova za druge sektore.

U Nokiji prognoziraju da će pritisak popustiti u drugoj polovini ove i prvoj polovini iduće godine.

Naše knjige narudžbi omogućile bi nam snažniji rast da je bilo više dostupnih komponenti, zaključuju u Nokiji.

Nokijina usporediva operativna dobit porasla je u drugom tromjesečju 4,7 posto, na 714 milijuna eura.

Neto prihod uvećan je 11 posto, na 5,87 milijardi eura.

Nokia je u travnju najavila da se povlači iz Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu, a u četvrtak je istaknula da nastavlja s gašenjem poslovanja.

Odlazak će većim dijelom biti završen do kraja godine. Trenutno razgovaramo s našim klijentima o praktičnim stvarima, ali svi naši glavni uredi u Rusiji dostavili su našim ljudima obavijesti, rekao je izvršni direktor Pekka Lundmark.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti