Najvažniji resurs za budućnost svijeta: Šef Intela objasnio što će postati veći geopolitički faktor u odnosu na naftu

Geopolitička situacija se mijenja i zapadne zemlje moraju joj se prilagoditi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.01.2023. / 11:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Godinama se govori kako su podaci nova nafta, no ako je vjerovati izvršnom direktoru Intela Patu Gelsingeru, postoji još jedna stvar koja će u budućnosti postati važnija od nafte. To su - čipovi. U intervjuu koji dao za CNN na Svjetskom gospodarskom forumu koji se održava u Davosu rekao je kako su lokacije svjetskih naftnih rezervi posljednjih pedeset godina definirale globalnu geopolitiku, no sljedećih pedeset godina takvu će važnosti imati upravo čipovi, odnosno područja na kojima će se proizvoditi čipovi i područja koja će biti važna za tehnološke nabavne lance.

Čipovi Oporavak na tržištu čipova mogao bi se bitno odužiti

Trebamo geografski balansirane, otporne nabavne lance, komentirao je prvi čovjek Intela poučen situacijom u kojoj se svijet našao nakon pandemije koronavirusa kada je vladala nestašica svega i svačega, uključujući i čipove, kao i većine proizvoda u koje se čipovi ugrađuju.

Takve prevelike ovisnosti o nabavnim lancima s istoka svjesni su i u SAD-u i europskim zemljama pa je tako SAD donio zakone prema kojima će uložiti velike svote novaca za subvenciju izgradnje tvornice čipova na njihovom teritoriju. Također, i Intelovi planovi uključuju širenje postojećih i gradnju novih tvornica. Tako će, pored tvornica u Oregonu, New Mexicu i Arizoni (koju proširuju), sagraditi i novu tvornicu u Ohiu, a planiraju proširiti postojeće operacije u Izraelu, Irskoj, Maleziji, Njemačkoj i Italiji. U tvornice u SAD-u namjeravaju uložiti 20 milijardi dolara, a u nove europske tvornice čak do 90 milijardi dolara.

Od spomenutih investicija i gradnje novih tvornica neće imati koristi samo Intel, komentirao je Gelsinger, već će one biti od ključne važnosti za globalizaciju najkritičnijeg resursa za budućnost svijeta.

Poluvodiči, ilustracija Alternativa azijskim proizvođačima: Sjevernoameričke države kreću u jačanje industrije poluvodiča

Još jedan i to vrlo bitan razlog za gradnju tvornica u SAD-a i Europi jest i Tajvan. Tajvan nije stabilno mjesto, upozorio je CEO Intela još prije više od godinu dana, ponajviše zbog kineske prijetnje. S obzirom na to da se upravo tamo proizvodi najveća količina čipova, svaka nestabilnost koja bi utjecala na proizvodnju, osjetila bi se diljem svijeta.

Izvor: CNN

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti