Oporavak na tržištu čipova mogao bi se bitno odužiti

Vrijednost tržišta poluvodiča do 2030. godine moglo bi probiti granicu od bilijun dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.12.2022. / 13:30

Čipovi (Foto: Getty Images)

Kao i na brojnim drugim tržištima, tako je i na tržištu čipova došlo do velikih poremećaja zbog pandemije koronavirusa, odnosno svih popratnih situacija poput lockdowna, zatvaranja tvornica, naglog povećanja potražnje za određenim elektroničkim uređajima itd. Takva dosad nezabilježena nestašica čipova utjecala je na brojne industrije, pa je bilo iznimno teško naći neke modele igraćih konzola, dok su neki na automobile čekali (odnosno i dalje čekaju) oko godine dana.

Kina Peking planira odobriti veliki paket fiskalnih poticaja: Više od 135 milijardi eura za razvoj jedne industrije

Proteklih nekoliko mjeseci dio analitičara i stručnjaka iz automobilske industrije komentirao je kako je najgore prošlo te da bi uskoro ponuda čipova mogla pratiti njihovu potražnju. No, kako upozoravaju iz konzultantske kuće Horvath, zbog trenutačne situacije koja uključuje geopolitičke napetosti, pogotovo one vezane uz rusko-ukrajinski rat te i dalje aktualna ograničenja zbog koronavirusa u dijelu Azije, oporavak tržišta čipova mogao bi se bitno produžiti.

Faktor koji znatno utječe na brzinu oporavka specifičnost je same industrije. Za proizvodnju čipova koristi se iznimno kompleksna tehnologija, a slobodni kapaciteti koji mogu vrlo brzo povećati proizvodnju gotovo da i ne postoje, što samu proizvodnju poluvodiča čini relativno nefleksibilnom. Faza uvođenja novih proizvoda, promjena dizajna i povećanje postojećih proizvodnih linija ponekad traju i do godinu dana, a svaka, pa čak i mala promjena u takvim visokospecijaliziranim proizvodnim procesima može značajno utjecati na tvornički učinak i vrijeme isporuke.

Iz Horvatha tako očekuju da će za većinu industrija ta nestašica završiti tek tijekom prvog kvartala 2024. godine. Globalna industrija poluvodiča još uvijek pokušava uhvatiti korak sa zaostacima i narudžbama, što je rezultiralo povećanjem cijena na tržištu te sporijim isporukama proizvoda u mnogim sektorima. Iako predviđamo uravnoteženje globalne ponude i potražnje u prvom kvartalu 2024., u slučaju dodatnih negativnih pojava oporavak se može pomaknuti za još šest do devet mjeseci. U svakom slučaju, na pad potražnje za poluvodičima ne treba računati, rekao je Robert Ćuzela-Piljac iz konzultantske kuće Horvath.

TSMC Tajvanski TSMC planira uložiti 40 milijardi dolara u izgradnju tvornice čipova u SAD-u

Predviđanja do kraja desetljeća za ovu industriju iznimno su velika te bi do 2030. tržište poluvodiča trebalo probiti granicu od bilijun dolara, ponajviše potaknuto porastom e-mobilnosti, interneta stvari (IoT), zatim tehnologije namijenjene smanjenju posljedica klimatskih promjena, poglavito postizanju ugljične neutralnosti, te napretkom u potrošačkoj elektronici.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti