Američki znanstvenici stvaraju dronove od prepariranih ptica

Znanstvenici u Novom Meksiku mrtvim pticama daju novi život nekonvencionalnim pristupom istraživanju divljih životinja jer preparirane ptice pretvaraju u dronove kako bi proučavali njihovo letenje.

Hina | 08.05.2023. / 11:04

Preparirana ptica (Foto: Getty Images)

Dr. Mostafa Hassanalian, profesor strojarstva s Instituta za rudarstvo i tehnologiju Novog Meksika u Socorru, koji vodi projekt otkrio je da umjetne, mehaničke ptice nisu dale rezultate koje je tražio.

Došli smo na ideju da možemo upotrijebiti... mrtve ptice i od njih napraviti dron, rekao je.

Sve je tu ... radimo obrnuti inženjering.

Dron Mladi Nigerijac napravio dron od otpada pa dobio neočekivani poziv

Dronovi od prepariranih ptica trenutno se testiraju u namjenski izgrađenom kavezu na sveučilištu i mogu se koristiti za bolje razumijevanje formiranja i obrazaca leta jata.

To se pak može primijeniti na zrakoplovnu industriju, rekao je Hassanalian.

Ako naučimo kako ove ptice upravljaju ... energijom između sebe, možemo (to) primijeniti u budućnosti u zrakoplovnoj industriji kako bismo uštedjeli više energije i goriva, rekao je.

Znanstvenik Brenden Herkenhoff s New Mexico Techa fokusira svoje istraživanje na boju i učinkovitost leta.

Dok mnogi misle da je boja ptice način privlačenja partnera ili kamuflaže, Herkenhoff proučava kako boja utječe na učinkovitost leta.

DroneDays na FER-u Paneli i letačke demonstracije na najiščekivanijem događaju posvećenom dronovima u regiji!

Proveli smo eksperimente i utvrdili da za naše zrakoplove s fiksnim krilima primjena određene boje može promijeniti učinkovitost leta. Vjerujemo da isto vrijedi i za ptice, rekao je.

Prototipovi preparirane ptice lete najviše 20 minuta, pa je sljedeća faza pronaći način da lete duže i provesti testove u divljini među živim pticama, rekao je Hassanalian. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti