Sony već priprema PlayStation 5 Pro, a imaju planove i za PS6 te novu dlanovnu konzolu

Iako je do predstavljanja PlayStationa 6 ostalo još puno vremena, Sony je već krenuo s pripremama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.02.2024. / 13:04

PlayStation (Foto: Afp)

Ovo bi mogla biti iznimno zanimljiva godina na tržištu igraćih konzola. Ako ćemo vjerovati sve većem broju glasina, gotovo je sigurno da će Nintendo uskoro, odnosno u drugoj polovici godine predstaviti novu generaciju svog Switcha, konzole iz 2017. koja bi mogla postati najprodavanija konzola u povijesti. No osim ljubitelja Nintenda, na svoje bi mogli doći i svi koji žele još jači PlayStation.

PlayStation PlayStation 5 Pro stiže sljedeće godine?

Naime, Sony je navodno već naručio nove i snažnije čipove za Pro verziju PlayStationa. Iako još nije poznato što možemo očekivati od nadograđene verzije, možemo pretpostaviti kako će imati jači hardver i malo bolju grafiku, a možda i nešto više prostora za pohranu i još neke dodatne opcije. Ono što je zanimljivo je da u Microsoftu ne razmišljaju na isti način.

Američka kompanija koja je nedavno dovršila najveću akviziciju u povijesti tržišta videoigara, čini se, odustala je od razvoja snažnije verzije aktualne generacije Xboxa. Microsoft je imao planove o razvoju takve verzije kodnog imena Xbox Elite i AMD je navodno već daleko dogurao s napretkom čipova za tu verziju, no kompanija je na kraju odustala njena razvoja. Informacije iz istog izvora govore i kako su se razgovori Microsofta s dobavljačima čipova za sljedeću generaciju konzole prilično odužili pa je moguće da sljedeću generaciju Xboxa, umjesto AMD-a, pokreće Intelov hardver.

Što se Sonyja tiče, ne samo da ova kompanija priprema Pro verziju plejke koju u prodaji možemo očekivati već krajem ove godine, već su navodno potpisali i ugovore s AMD-om za sljedeću generaciju “obitelji PlayStationa 6”.

Ovo “obitelj” ne odnosi si se samo na običnu i digitalnu verziju nadolazeće generacije PlayStationa, već i na još jednu konzolu koju pripremaju. S obzirom na to da su se dlanovne konzole pokazale prilično popularnim u zadnje vrijeme, a njihov Portal nije klasična dlanovna konzola, Sony planira i novu verziju modela Vita.

Kompanija je prije više godina prestala s razvojem dlanovne konzole Vita jer su smatrali kako je konkurencija mobilnih uređaja prejaka te da a tržištu više nema mjesta za klasične prijenosne konzole. Uspjeh Steam Decka pokazao je suprotno tako da su se i u Sonyju odlučili na promjenu planova i povratak na to tržište. S obzirom na to da je razvoj nove Vite tek u ranom početku, ovaj uređaj ne treba očekivati tako skoro na tržištu.

PlayStation Sony patentirao novu opciju koja bi trebala dramatično poboljšati iskustvo igranja na PlayStationu

Kako je riječ o glasinama, a do predstavljanja nove generacije konzola ostalo je još jako puno vremena, jasno je kako bi se stvari na ovom tržištu, kao i planovi vodećih gamerskih kompanija mogli značajno promijeniti tako da sve ove informacije ipak treba uzeti s oprezom.

Izvor: Tech Spot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti