Prodaja i dalje bolja od očekivane: Jedna konzola mogla bi srušiti rekord PS2 i postati najprodavanija u povijesti

Sonyjev PlayStation 2 je najprodavanija igraća konzola u povijesti, dok se na drugom mjestu nalazi Nintendov DS. To bi se uskoro moglo promijeniti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.02.2024. / 10:22

Nintendo Switch (Foto: Afp)

Hoćemo li za godinu-dvije dobiti novu najprodavaniju igraću konzolu u povijesti? To mjesto već godinama čvrsto drži druga generacija Sonyjeva PlayStationa, a jedina konzola koja mu se uspjela približiti bio je Nintendov DS. Za razliku od PlayStationa 2, DS je dlanovna konzola.

Nintendo Switch Nintendo priprema dvije verzije nasljednika Switcha

Tijekom svog dugog životnog vijeka, broj prodanih PlayStation 2 premašio je 158 milijuna, dok je Nintendo prodao 154 milijuna svojih dlanovnih konzola. Ovaj bi se popis uskoro mogao promijeniti, a mogao bi ga poremetiti - Nintendo. Prema posljednjim podacima iz japanske kompanije, zajedno s posljednjim kvartalom prošle godine broj prodanih primjeraka Switcha dosegao je 139,36 milijuna tako da je vjerojatno do sada već premašio 140 milijuna.

Tijekom posljednja tri mjeseca prošle godine kompanija je prodala 6,9 milijuna konzola, uključujući skoro 3,5 milijuna modela Switch OLED, 1,27 milijuna komada modela Switch Lite te 2,15 milijuna standardnih modela Switcha. Iako te brojke pokazuju pad prodaje u odnosu na isto vrijeme godinu dana ranije, pad od šest posto manji je od očekivanog. Također, za cijelu fiskalnu godinu koja završava s ožujkom, Nintendo je sada povećao predviđanja za prodaju, s 15 na 15,5 milijuna komada, što pokazuje i dalje veliku potražnju za njihovom konzolom koja je u prodaji još od 2017. godine.

Uz ovakav prodajni tempo, za godinu dana Switch bi zaista mogao prestići DS, a ubrzo nakon toga i PS2. No tek treba vidjeti hoće li se to dogoditi jer Nintendo bi uskoro mogao prebaciti svoj fokus na novi model koji pripremaju, odnosno nasljednika Switcha koji navodno stiže u drugoj polovici godine. Ovaj bi uređaj, prema dosadašnjim glasinama, trebao imati hardver usporediv s PlayStationom 4 i starijom generacijom Xboxa, a njegov prvi model imat će 8-inčni LCD, dok bi kasniji model trebao imati OLED ekran.

Nintendo Switch Poznato je kakve će biti hardverske mogućnosti nasljednika Switcha

Pojavom nove verzije Nintendo će originalni Switch staviti u drugi plan, no tko zna, ako mu zbog novog modela smanje cijenu, možda će i to utjecati na povećanje potražnje za tom konzolom, što bi na kraju moglo rezultirati dobrom prodajom i rušenjem PlayStationa 2 kao najprodavanije igraće konzole u povijesti.

Izvor: Tech Spot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti