Velika promjena na tržištu videoigara nakon 14 godina

Objavljeni su podaci o prodaji videoigara za prošlu godinu te je zabilježena jedna velika promjena.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.01.2024. / 14:41

Videoigre (Foto: Getty Images)

Ono o čemu se krajem prošle godine nagađalo, sada je i potvrđeno. Hogwarts Legacy, igra WB Gamesa, najprodavanija je videoigra prošle godine na američkom tržištu, čime je prekinuta dominacija koja je na ovom tržištu trajala čak 14 godina. Naime, toliko vremena su titulu najprodavanije igre dijelile verzije Call of Dutyja i igre Rockstara. CoD je apsolutni rekorder te su tijekom tog razdoblje igre ove franšize čak 12 godina zauzele prvo mjesto kao najprodavanije igre.

Call of Duty U samo 10 dana nova verzija Call of Dutyja zaradila je milijardu dolara

Dva puta tu su im titulu uzele igre Rockstara - Grand Theft Auto V 2013. godine te Read Dead Redemption koja 2018. godine bila najprodavanija na svijetu. Podatke o prodaji objavio je analitičar tržišta videoigara Mat Piscatella, izvršni direktor analitičke tvrtke Circana (prijašnji NPD), a odnose se na tržište SAD-a koje je, kada su u pitanju prihodi od videoigara, najveće na svijetu.

Zanimljivost Hogwarts Legacyja je da, kada je igra objavljena u veljači prošle godine, nije dobila pretjerano dobre kritike i recenzije, niti je osvojila neke velike nagrade. Razlog njena uspjeha, naglašavaju na stranici Kotaku jest što je riječ o igri s tematikom Harryja Pottera. Ovo je, naime, prva velika igra ove tematike smještena u otvoreni svijet, a njenoj prodaji pomogla je i činjenica da je dostupna na svim većim gamerskim platformama, uključujući i Nintendov Switch.

Prema nedavno objavljenim podacima, Hogwarts Legacy bila je najprodavanija igre prošle godine na Sonyjevom PlayStationu 4 i 5, na svim modelima Xboxa bila je druga najprodavanija igra, dok je na Switchu zauzela peto mjesto po prodaji. Zbog svega toga nije iznenađenje da je potražnja za igrom jako velika, no gamerski mediji ipak su iznenađeni što je igra uspjela srušiti 14-godišnji niz CoD-a i Rockstara.

Call of Duty Microsoft i Sony osigurali budućnost Call of Dutyja na PlayStationu

Što se ostalih najpopularnijih, odnosno najprodavanijih igara prošle godine tiče, na drugom mjestu nalazi se, jasno, posljednja verzija iz franšize Call of Duty - CoD: Modern Warfare III. Na trećem mjestu nalazi se novi nastavak Madden NFL-a, četvrti je Marvel’s Spider-Man 2, peta The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, dok šesto mjesto pripada novom nastavku Diabla. Zanimljivo, na ovom popisu nalazi se još jedna igra iz franšize Call of Duty (Modern Warfare II) koja je bila najprodavanija igre 2022. godine, a listu deset najprodavanijih igara prošle godine zatvaraju Mortal Kombat 1, Star Wars Jedi: Survivor te EA Sports FC 24, nasljednik FIFA-e.

Izvor: Kotaku

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti