Zbog koronavirusa Airbnb će odgoditi izlazak na burzu?

Airbnb se pripremao za izlazak na burzu, no uz koronavirus i nesigurnost na tržištu, čini se da će tvrtka odgoditi inicijalnu ponudu dionica.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.03.2020. / 14:30

Airbnb (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Jedna od industrija koja je najteže pogođena koronavirusom jest turizam te će sa sve većim brojem oboljelih i daljnjim širenjem virusa i gubici biti sve veći, a situacija za turističke kompanije sve teža. Jedna od kompanija na koju bi se koronavirus mogao višestruko odraziti jest i Airbnb. Jasno, s manjim brojem putovanja, a samim time i manjom potrebnom za smještajem, smanjit će se i prihodi kompanije, i to baš u vrijeme koje bi trebalo biti najvažnije za njezine investitore.

Slika nije dostupna Šef Facebooka ima nultu stopu tolerancije kad je riječ o koronavirusu: "Sve koji šire laži ćemo blokirati"

Naime, prema nepotvrđenim planovima, Airbnb je za ovaj ili sljedeći mjesec pripremao najaviti skorašnji izlazak na burzu, no jasno je kako trenutačno nije najbolje vrijeme za takav potez, pogotovo za tvrtku orijentiranu turizmu. Prema profesoru Davidu Hsuu sa Sveučilišta u Pennsylvaniji, koronavirus je "teško udario" Airbnb tako da bi, umjesto pozitivnog poslovanja koje bi motiviralo investitore, oni mogli biti obeshrabreni za ulaganje u dionice kompanije.

Također, i bez tih problema, iza Airbnba teška je godina jer su, nakon što su u prvih devet mjeseci 2018. ostvarili profit od 200 milijuna dolara, isto razdoblje prošle godine završili u minusu od većem od 320 milijuna dolara.

Slika nije dostupna Stručnjaci: "Ovo je test pravednosti našeg društva. Bit će sramota ako socijalni status i zarada odrede hoće li osoba dobiti zdravstvenu skrb"

U posljednje vrijeme zabilježeni su problemi sa sigurnošću i spamom na servisu, kao i problematičnim ponašanjem gostiju, naglašavaju na Business Insideru. Na poboljšanje sigurnosti platforme potrošeno je oko 150 milijuna dolara, a općenito su povećani troškovi poslovanja, kao i prodaje i marketinga, što se sve odrazilo na financije. Kada tome dodamo i nesigurnost zbog koronavirusa, nije teško zaključiti zašto bi najbolja odluka za ekipu iz Airbnba bila odgoda izlaska na burzu te glasine kažu da to možemo očekivati sljedeće godine. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti