Znanstvenici upozoravaju: "Oružje terora" mogli bi iskoristiti tirani i teroristi

Roboti ubojice, odnosno roboti koji bi samostalno mogli donositi odluke o metama napada i ubijati bez kontrole ljudi predstavljaju veliku opasnost.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.04.2018. / 10:51

Robot (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Nakon što su s korejskog Sveučilišta za znanost i tehnologiju (Korea Advanced Institute of Science and Technology – KAIST) u veljači najavili pokretanje zajedničkog istraživačkog centra s južnokorejskom vojnom kompanijom Hanwha Systems, više od 50 poznatih znanstvenika čija je specijalnost umjetna inteligencija i robotika, najavili su bojkot i prekid suradnje sa znanstvenicima s KAIST-a.

Naime, prema ranije objavljenim informacijama, cilj je najavljenog istraživačkog centra razvoj tehnologija baziranih na umjetnoj inteligenciji koje će se moći primijeniti na vojnom naoružanju – takvo oružje trebalo bi tražiti i eliminirati mete bez ljudske kontrole.

To ne možemo tolerirati!

Na opasnost od umjetne inteligencije koja će sama donositi ovakve odluke, odnosno tzv. robotima ubojicama znanstvenici upozoravaju već duže vrijeme – ako jednom umjetna inteligencija preuzme naoružanje i sama počne odlučivati o metama napada, ne piše nam se dobro. Znanstvenici su i do sada potpisivali peticije u kojima se traži zabrana razvoja i istraživanja ovakve tehnologije koja bi, u najcrnjem scenariju, čak mogla presuditi i cijelom čovječanstvu.

Profesor Toby Walsh sa Sveučilišta New South Wales upozorio je kako je utrka za razvojem autonomnog naoružanja već počela te ju predvode zemlje poput SAD-a, Rusije, Kine i Velike Britanije, a uključivanje KAIST-a samo će ubrzati tu utrku.

To ne možemo tolerirati, napisao je Walsh u objavi za javnost.

Ovakvo autonomno naoružanje ima potencijal postati oružjem terora koji bi tirani i teroristi mogli iskoristiti za napade i kontrolu nad nedužnim ljudima, bez ikakvih etičkih ograničenja, navodi se u objavi.

Prosvjeduju i zaposlenici Googlea

Nakon najave bojkota i ovih teških optužbi, reagirali su i iz KAIST-a te tvrde kako nemaju nikakvu namjeru uključiti se u razvoj smrtonosnog autonomnog naoružanja i robota ubojica, no za prekid bojkota znanstvenika diljem svijeta morat će dobro objasniti na kakvim će tehnologijama raditi u novom istraživačkom centru.

Osim ovog otvorenog pisma koje su uputili znanstvenici, ovog tjedna i tisuće zaposlenika Googlea poslalo je pismo šefu kompaniju Sundaru Pichaiu u kojem traže prekid suradnje s Pentagonom vezan uz korištenje Googleove umjetne inteligencije i strojnog učenja pri analizi fotografija i videozapisa snimljenih vojnim bespilotnim letjelicama.

Zaposlenici kompanije kažu kako ne žele biti povezani s vojskom i ratovima te traže da Google usvoji i objavi pravila poslovanja u kojima će biti posebno naznačeno da niti Google niti njegovi suradnici neće nikada razvijati tehnologiju namijenjenu ratovima.

Također, ne zanima ih što s Pentagonom surađuju i druge tehnološke kompanije poput Microsofta i Amazona jer, napominju, Google ima jedinstvenu povijest, direktan utjecaj na milijarde ljudi, a njihov je moto – ne budi zao!

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti