Zaposlenici bijesni nakon što su otkrivene Googleove veze s Pentagonom

Otkriveno je kako Google surađuje s Pentagonom na korištenju umjetne inteligencije i strojnog učenja pri analizi fotografija i videa snimljenih dronovima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.03.2018. / 16:18

Pentagon (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Među dijelom zaposlenika Googlea nastao je šok kada su saznali kako njihova kompanija surađuje s američkim ministarstvom obrane o primjeni umjetne inteligencije u sklopu projekta analize fotografija i videozapisa snimljenih dronovima. Iako su u kompaniji napomenuli kako se njihova tehnologija neće primjenjivati u "ofenzivne" svrhe, suradnja Googlea koji je jedna od najinovativnijih kompanija kada su u pitanju umjetna inteligencija i strojno učenje i vojske zasigurno je zabrinjavajuća.

Project Maven

Američko ministarstvo obrane pokrenulo je prošle godine Project Maven. Cilj je tog projekta integracija velikih podataka i strojnog učenja pri analizi slika i videa, a iako su uložili veliki novac u tehnologiju prikupljanja podatka, nemaju tako napredne alate za njihovu obradu kao Google i druge kompanije u kojima najbolji svjetski inženjeri rade na razvoju umjetne inteligencije, strojnog i dubinskog učenja.

Upravo su zbog toga  iz Pentagona kontaktirali komercijalne kompanije, odnosno Google čiju će tehnologiju koristiti za analizu fotografija i videozapisa snimljenih bespilotnim letjelicama. Kako se radi o iznimno velikoj količini podataka, ljudima ih je nemoguće detaljno analizirati, pa im je za analizu potrebna pomoć umjetne inteligencije.

AI analizira sve fotografije i videa snimljena bespilotnim letjelicama te na njima prati kretanje ljudi i vozila i označava objekte koje poslije moraju pregledati analitičari.

Iz Googlea kažu kako je korištenje AI-a i strojnog učenja u vojne svrhe, naravno, zabrinjavajuće te o tome raspravljaju unutar kompanije, kao i s vanjskim stručnjacima – svjesni su kako je unaprijed potrebno postaviti određena pravila kojih se moraju pridržavati kako ne bi došlo do nepredviđena korištenja tehnologije.

Google bi mogao izgubiti povjerenje svojih korisnika

Također, pred svojim zaposlenicima, ali i svim ostalima koji su nezadovoljni što će se njihova napredna tehnologija koja se razvija za komercijalnu uporabu koristiti u vojne svrhe, pravdaju se kako će njihovi alati pomoći samo i isključivo u analizi snimaka i fotografija – iako je jasno kako se informacije dobivene takvom analizom mogu iskoristiti u napadima.

Ono što je sigurno alarmantno, smatraju na Business Insideru, jest što bi Google ovako mogao izgubiti ne samo povjerenje svojih zaposlenika već i povjerenje svojih korisnika. Riječ je o povjerenju kako će kompanija koja je tijekom godina skupila toliko privatnih i osjetljivih podataka o korisnicima – od povijesti pretraživanja stranice i YouTubea pa do podataka s Googleovih karata, ostati vjerna svojim "ne budi zao" principima.

Izvor: Gizmodo

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti