Sisak želi u svemir: Osnivaju Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju

Kako ističu u Sisačko-moslavačkoj županiji, cilj je osnivanja Centra "potaknuti razvoj i povezivanje gospodarske i znanstveno-stručne djelatnosti".

Martina Čizmić | 13.05.2019. / 10:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sisačko-moslavačka županija uskoro bi se mogla pohvaliti titulom najinventivnije županije u Hrvatskoj.

Nakon osnivanja Razvojne agencije i pokretanja inkubatora PISMO, koji je ovih dana postao i digitalni inovacijski centar, Siščanima ni nebo više nije granica.

Naime, na sjednici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, koja bi se trebala održati 16. svibnja, u planu je osnivanje Centra za svemirsku i inovativnu tehnologiju.

Centar, koji bi bio smješten u Sisku, trebao bi pružati stručnu pomoć u provođenju aktivnosti vezanih za svemirsku i inovativnu tehnologiju, razvijati nove inovativne proizvode za svemirsku industriju, podupirati inovativne projekte učenika i studenata Sisačko-moslavačke županije, ali i biti podrška europskoj svemirskoj industriji u suradnji s različitim institucijama i agencijama.

U planu je da se Centar financira iz sredstava EU-a, ali i državnog odnosno županijskog proračuna, te putem potpora, sponzorstava i donacija.

Prema prijedlogu, Centar bi bio neprofitan, odnosno bilo kakva ostvarena dobit upotrebljavala bi se isključivo za obavljanje i razvoj djelatnosti.

Kako ističu iz Sisačko-moslavačke županije, cilj je osnivanja Centra "potaknuti razvoj i povezivanje gospodarske i znanstveno-stručne djelatnosti".

Osnivanjem ovakve ustanove Sisačko-moslavačkoj županiji otvaraju se mogućnosti i novi izvori financiranja iz fondova EU-a te organizacija tješnje suradnje između znanstvene i gospodarske djelatnosti, stoji u obrazloženju odluke.

Da su u Sisku ozbiljni, govori i činjenica da su već potpisali nekoliko Ugovora o suradnji na projektu Centra. Tako je dogovorena suradnja s Metalurškim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, koji bi trebao osigurati stručnu, prostornu i tehničku pomoć Centru. Istovremeno će Tehnička škola Sisak osigurati prostor za rad Centra u svojim prostorijama.

Potporu im je dao i Institut Ruđer Bošković koji je posebno zainteresiran za suradnju u području razvoja novih inovativnih proizvoda temeljenih na istraživačkim aktivnostima njihovih stručnjaka.

Tko zna, možda će u budućnosti uz developere videoigara Sisak "izvoziti" i developere svemirske tehnologije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti